Quin és l'origen d'aquest estudi sobre les víctimes de la Guerra Civil a l'Illa?
—El desembre de 2019 el Consell insular em va contractar per documentar els 122 assassinats de la Guerra Civil a Menorca i elaborar el cens de fosses, fent les fitxes biogràfiques dels clergats assassinats. Van matar 42 clergues menorquins, dels quals quatre van morir fora de l'Illa. El treball encara no està finalitzat.
Com van succeir els fets?
—El clergat va passar per un procés de detenció bàsicament entre els dies 22 i 31 de juliol, no van ser detinguts tots el mateix dia, sinó uns quatre o cinc cada dia. No es van empressonar tots junts, donat que els de Ciutadella van ser tancats a Can Salort, mentre que els de la resta de l'Illa van ser tancats a la presó del partit, que estava situada al Claustre del Carme, a Maó. Cas diferent és el del sacerdot Joan Huguet, que va ser assassinat pel brigada Pedro Marquès el 23 de juliol a l'Ajuntament de Ferreries.
Quan els van traslladar als barcos-presó «Aragón» i «Atlante», que estaven fondejats al port de Maó?
—Els de Maó van començar un periple diferent dels de Ciutadella, el dia 16 d'agost són traslladats al vapor «Aragón», fondejat a Cala Figuera, i el dia 25 el barco se'n va a l'altra banda del port perquè els seus familiars constantment s'aglutinaven davant el barco, el que provocava aldarulls. El cas és que dia 2 de setembre són transbordats a l'«Atlante» i després dia 12 d'octubre aquest vaixell va anar fins a Cala Figuera.
I els de Ciutadella?
—Els de Ciutadella van ser detinguts i tancats a Can Salort i dia 27 d'agost són traslladats al quarter militar de Dalt sa Quintana. Dia 14 d'octubre, dos dies després que l'«Atlante» s'anés cap a Cala Figuera, van ser traslladats al mateix vaixell.
Què va pasar perquè es produís la matança de capellans, militars i alguns civils empresonats?
—Dia 18 de novembre es produeix un bombardeig a la Base, on hi ha set morts, i a conseqüència d'aquest bombardeig es forma una turba a l'Esplanada, que es va dirigir al vaixell «Atlante», del qual van treure cinquanta persones, d'un total de prop de dues-centes persones.
Per què no els van matar tots? Hi havia llistes de presoners per assassinar-los?
—Hi ha un debat entre els historiadors de si hi havia una llista o no. Jo, fent la relació dels que van treure de l'«Atlante», resulta que dia 18 van treure i matar cinquanta persones, de les quals vint-i-dos eren capellans i cap d'ells era de Ciutadella, mentre que dia 19 només van assassinar els de Ciutadella.
Hi ha alguna explicació?
—Jo no entraré a veure si Nicanor Menéndez, el governador militar de l'Illa en aquells moments, va donar ordres o no, o si ho sabia o no. El cas és que hi ha un patró que és que dia 18 s'assassinen els d'una de les bodegues i dia 19 els de l'altra, perquè els de Ciutadella estaven tancats en una bodega a part. Els cinquanta del dia 18 van ser trets del barco en cinc torns, de deu en dia, els van treure amb una barca i així com arribaven al moll els executaven, els seus cadàvers van ser traslladats al cementeri des Castell i enterrats a la mateixa fossa comuna.
I els fets del dia 19 de novembre?
—Dia 19, a les cinc del capvespre, dos caporals van anar al barco i van llegir uns noms de presoners perquè havien de sortir cap a un altre destí, i a les 10 del vespre dos caporals van descendir a les bodegues i llegeixen una llista de noms, segons els testimonis, criden 23 persones, de les quals quinze són capellans, en aquest cas no van ser assassinats al moll davant el barco, com el dia anterior, van ser transportats en dos autobusos, que els van dur en quatre torns, de set en set, directament al cementeri, on quan arribaven eren afusellats i enterrats en cal viva. Van sobreviure unes quantes persones, que no eren a la llista, la informació que tenc és a partir de fonts documentals que he trobat fa poc i encara em falta treure un patró per saber per què no les van matar.
Quina va ser l'actitud de l‘Església menorquina en acabar la guerra?
—Quan els nacionals es van apoderar de l'Illa, a partir del dia 8 de febrer de 1939, segons documents de l'Arxiu Diocesà de Menorca, el concepte de perdó no va existir, és important recalcar-ho, en totes les execucions sempre hi havia part del clergat per donar l'extremunció, l'Església va anar amb els guanyadors de la guerra i documentam a través de l'Arxiu Diocesà que va participar directament en la repressió, a través de bateig massiu de presos o la presència en les execucions.
10 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
... que la iglesia y sus fieles fueron perseguidos durante la guerra civil lo sabe todo el mundo... y que cuando cambiaron las tornas, se tomaron venganza, también... lo que a mí me gustaría saber es por qué hubo esta inicial persecución al clero y lo que representaba la iglesia, sería interesante que se destaparan los motivos... en cuanto al omnipresente papel de la iglesia en la cruzada nazionalcatólica y su opresiva, obligatoria y pegajosa influencia durante la posguerra, tampoco se puede negar que aprovechó su buena relación con la tiránica dictadura para medrar e imponerse, haciendo apologética de españoles buenos y españoles malos, todo lo contrario a su supuesto buenismo e ideario universalista... y sí, durante la guerra, en vez de quedarse al margen, se implicó en la delación, en el robo de niños, en la reeducación forzosa, en el adoctrinamiento obligatorio e incluso en ayudar físicamente en la eliminación sumaria de los individuos represaliados... que haya sido víctima no quita que tampoco sea trigo limpio "per se"...
Es lamentable como reescriben la historia, si el atlante hubiera estado bajo las órdenes del general franco, y hubiera habido un solo fusilado, no habría habido una lista no hasta tres listas hubieran encontrado estos historiadores sectarios
Por cierto: durante la guerra, las iglesias estuvieron cerradas , sus imágenes y elementos de mobiliario destruídos o quemados y de los órganos, solo quedó en toda Menorca el de Santa María de Mahón. Es lógico pues que hubiera nacidos durante aquellos dos años y medio hasta " Sa GIRADA", y que, al poder hacerlo nuevamente, hubiera bautizos de muchos niños. Alguno como mi hermana ya andaba cuando fueron a bautizarla por haber nacido durante la guerra. Eso no es " represión" ni adhesión sino un simple reanudar culto, hasta entonces prohibido, y administración de Sacramentos a personas que no habían podido e incluso habrían sido perseguidas En los días siguientes SA GIRADA, muchos feligreses, espontaneamente se presentaron a limpiar y adecentar las iglesias en cada pueblo. Esto es Memoria-a-secas-. En Cataluña, el Presidente Company firmó entre 5 y 6 mil sentencias a muerte, "legalizadas" contra muchos "Misaires", como les llamaba el mismo Companys, o sea gentes que antes iban a Misa. Aparte hubo muchos más miles que simplemente fueron asesinados sin pasar por papeles ni firmas al "President". Obviamente allí pasó lo mismo, bautizos, cambios de nombre, bodas religiosas y reanudación de culto y de administración de Sacramentos, pero eso no es adhesión ni apoyo. Creo que en el señor Palliser cultivado estudioso del Archivo Diocesano le ha faltado alguna explicación de testigos. A mi me las dieron los testigos vivos
"l’Església va anar amb els guanyadors de la guerra i documentam a través de l’Arxiu Diocesà que va participar directament en la repressió, a través de bateig massiu de presos o la presència en les execucions" Dice este supuesto historiador Palliser, con evidente interés por manipular las cosas. Vamos a ver. Que la Iglesia Católica se decantase por el bando "sublevado", es algo obvio y totalmente lógico, máxime si tenemos en cuenta que el otro bando se dedicó desde 1931 a torturar y masacrar religiosos y a violar y asesinar religiosas, a incendiar iglesias y conventos, a destruir con saña inexplicable infinidad de valiosísimos documentos, archivos, libros incunables y toda clase de obras de arte pertenecientes o custodiadas por la Iglesia. Parece pues más que justificable que en el estamento religioso no estuviesen muy contentos con aquellos que los habían perseguido sin tregua y sin ninguna piedad ni compasión. Y luego, eso de acusar a la Iglesia de represión, ya es de traca. Es tan fuerte y tan asqueroso además de ridículo, como pretender afirmar que los judíos en Auschwitz maltrataban y gaseaban a las SS nazis. Palliser: No eres más que otro sectario más a sueldo del actual poder frentepopulista que todo lo pudre y lo envenena al más puro estilo bolchevique, que fue lo que nos condujo a una guerra civil entre hermanos hace ya casi un siglo. Y pasado todo este tiempo, aún seguís utilizando como entonces la manipulación y la mentira para vuestros abyectos fines de enfrentar a los españoles.
A los asesinos no les hacía falta un listado.
Ets assassinats per criminals del anomenat front popular a Menorca no van ser "executats" ni "afusellats" sinò assassinats. I no van ser "122" com aquest senyor sap perfectament, sinò, almenys, 247 i en hi ha unes quants més assassinats a sa península i camps de concentració com es de Clariana. ¿Ens podria explicar quin "concepte de perdó" va "existir" amb aquestes més de 250 persones innocents assassinadess per criminals de l'anomenat "Front Popular" a la Mola, barco presó Atlante, Cala Figuera, cementeris d es Castell i Mahó, costa de Ferreries, Plaça des Born de Ciutadella, carreteres i camps de Menorca i altres indrets de la península?
DY espeluznante también.
Llamar represión el acudir a un fusilamiento por si el preso quiere la extrema unción quizás es un poco falto de exactitud en el mejor de los casos. Lo de los bautizos masivos ya lo veo mucho más cruel (sarcasmo). Parece que les choque que los curas se pusieran del lado del bando que no les asesinaba.
También hubo sacerdotes a quienes los mismos ciudadanos escondieron y protegieron, como pasó con el Cúra - Ecónomo de san Cristobal =Es Mitjorn ( es capellá F., de apodo familiar) que fue avisado, junto con otra persona, no clérigo, por el mismo Alcalde pedáneo la noche anterior, al que desde Mahón los criminales (¿hay alguna otra denominación más apropiada?) habían avisado que irían a buscarlos al dia siguiente . Meses más tarde pudo pasar el resto de la guerra acogido en la vivienda de su hermano, viudo, y la familia de su sobrino, en Alayor . También fue preservado por ciudadelanos el anciano Obipo, ciego, que finalmente falleció durante la guerra y fue enterrado sin ceremonia religiosa pública en el cementerio, de donde fue exhumado despues de la guerra y llevado en comitiva -procesión. Pude viajar, de niño, escolar, en el autocar de color queso marrón claro, en el que habían trasladado a los sacerdotes detenidos. Era nuestra tradición oral, en voz baja, y también forma parte de nuestra " Memoria-a-secas". El chasis de este mismo autocar fue despues transformado por el habilidoso mecánico de Alayor, en Bernadí, en su taller, en otro vehículo mas moderno, labor que le duró varios años por trabajo. En cuanto a los asesinados en la misma cala Figuera, uno se lanzó al agua y se le disparó, relatado despues por el mismo ejecutor a testigos _ que fueron quienes me lo contaron- : " ¡Diana!"., dijo.. Es un detalle que le brindo a Palliser .
Muy interesante!