Dissabte a les 10 hores tindrà lloc la inauguració de la sala «El port de Maó en època romana» del Centre d'interpretació de l'Illa del Rei, que promou la Fundació Hospital Illa del Rei i que ha comptat amb la col·laboració del Museu de Menorca. La sala exposa material de finals de la cultura talaiòtica (Talaiòtic Final) fins a la baixa romanitat, l'època compresa entre el segle III aC fins al III-IV dC, segons explica el tècnic arqueòleg del Museu de Menorca, Octavi Pons.
La sala «El port de Maó durant l'època romana» acull trenta-tres peces arqueològiques de l'època romana, de les quals vint-i-cinc provenen de la col·lecció Monjo Alejandre, dipositada al Museu, i la resta són peces pròpies. El gruix de les peces arqueològiques de la referida sala formen part del centenar de peces arqueològiques de la col·lecció Monjo Alejandre que l'octubre de 2021 la família Alejandre Sintes va donar al Museu de Menorca, consistent en dues àmfores procedents del derelicte del Llatzeret, del port de Maó, i la col·lecció Monjo.
Aixovar funerari
El centenar de peces que formaven part de l'aixovar funerari de la necròpolis magontana està integrat per un parell d'urnes funeràries amb tapadora on es posaven les cendres del difunt, llumetes vinculades a les urnes, gerres per al vi, vasos per beure, objectes de vidre tant per beure com per guardar perfums, és a dir, els materials típics que hi ha en els aixovars funeraris romans. Les peces van arribar en diferent estat de conservació, unes en un molt bon estat de conservació, senceres, i altres que estan fragmentades.
Els materials arqueològics de l'antiga col·lecció Monjo van ser trobats a la segona meitat del segle XIX durant una reforma de la casa pairal dels germans Pere i Diego Monjo, situada a la plaça del Príncep, on fa més de dos mil anys hi havia la necròpolis romana de Maó.
La família Monjo va cedir en el seu dia aquesta part del material localitzat a la necròpolis magonatana al Museu Municipal de Maó, precursor de l'actual Museu de Menorca, i per tant formen part del seu fons antic. Una altra part de la col·lecció Monjo va passar a ser propietat de l'arqueòleg i numismàtic menorquí Antoni Vives Escudero, de la qual un lot està dipositat al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, i la resta la va heretar la família Alejandre que s'ha conservat com a col·lecció Monjo Alejandre, un centenar de peces que fa vuit mesos van ser cedides al Museu de Menorca.
2 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Exposicions NO SOSTENIBLES ( per ubicació ) a un Illot. Tot lo que fa Consell MaoMenorca en relació a Reserva de sa Biosfera, un bon postureo, res mes....
... vaya, menos mal... una sala que no es ninguna capilla, ni altar ni oratorio...