Com a fet rellevant, destaca que va ser donada a conèixer al segle XVII pel cardenal Cesare Baronio en els «Annales», important recull de l'Església cristiana. L'exposició incorpora la presència que varen tenir aquestes còpies, amb la mostra de reproduccions fotogràfiques, des del «Còdex Palatino» al segle X, o el «Còdex de Saint Aubert» (procedent de França) al segle XIII, al «Còdex Vaticano» del segle XV.
De quina manera a Menorca es va difondre a partir del segle V queda palès també amb el testimoni de les esglésies descobertes a l'Illa. Són les basíliques del litoral que es van estendre especialment fins al segle VIII i que ofereixen un dels conjunts paleocristians més destacats d'Europa, i que tenen un espai molt rellevant a l'exposició. Així, la mostra ofereix una selecció de les restes paleocristianes trobades en les excavacions d'aquestes esglésies paleocristianes, objectes i troballes de la basílica des Cap des Port, a Fornells, i especialment, de la basílica de Son Bou, d'on procedeix, entre d'altres, un destacat portallànties de ferro trobat en les excavacions, l'any 1952. També hi figuren a la mostra una creu de plom de l'època bizantina, motlles de fang per marcar els pans litúrgics (un d'aquests motlles va donar forma després al logo o imatge de la diòcesi de Menorca), columnes, capitells o restes de marbre de les diferents basíliques. Les troballes procedeixen del Museu Diocesà, Museu Municipal de Ciutadella i Museu de Menorca.
En aquest repàs a la història del cristianisme de l'Illa, l'exposició recorda també l'arribada fortuïta de les relíquies del primer màrtir de l'església cristina, Sant Esteve. Les relíquies de sants es van convertir em aquesta època en motiu de gran veneració arreu del poble cristià, i Menorca no en fou cap excepció. En una de les vitrines que presideix la mostra hi figuren tres reliquiaris antics del segle XVIII i XIX, un barroc de plata de la Catedral de Menorca, un barroc de fusta tallada i un de neogòtic de metall daurat, aquests dos darrers procedents de l'antic Convent de Sant Agustí. D'altra banda, i com a cosa original entorn la història del primer bisbe documentat de Menorca i de la seva època, destaca a l'exposició, encara que més actual, el tapís dedicat al bisbe Sever realitzat pels alumnes d'un grup escolar de Maó dirigit per Maria Sanz Amantegui destinat a l'exposició Missional Escolar de Santander l'any 1949.
Aquesta exposició s'obrirà al públic de forma gratuïta a partir del dilluns dia 7 de maig i es podrà visitar fins al 31 d'octubre en horari de 10 a 15.30 hores.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.