Alguns dels membres, entre ells, Francesc, fill del filòleg, van presentar l’entitat al Cercle Artístic | Gemma Andreu

TW
1

La recentment creada Institució Francesc de Borja Moll s'ha presentat aquest divendres a Ciutadella, per donar a conèixer la seva naturalesa i els objectius fixats, amb la finalitat de preservar l'immens fons de la ja desapareguda Editorial Moll, l'empresa familiar creada pel ciutadellenc Francesc de Borja Moll, qui va ser un dels grans filòlegs del segle XXl.

L'acte es va celebrar ahir capvespre a la sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic, amb la presència de diversos membres de la junta. Hi eren el president de la nova Institució, Francesc Homs, el secretari, Antoni Mir, un dels seus vocals, Miquel Àngel Casasnovas, i un dels fills del lingüista, Francesc de Borja Moll Marquès, en representació de la família.


Objectius

Després de constituir-se, la Institució Francesc de Borja Moll es va presentar a Palma el passat 3 de febrer, després d'haver adquirit tots els actius de l'Editorial Moll, que estava en procés de liquidació concursal. Una acció que ha permès salvar l'enorme estoc de llibres, que està format per uns 350.000 exemplars.

La nova entitat té seu a Palma, on Borja Moll va viure la major part de la seva vida i on va morir. Això no vol dir, però, que Ciutadella, com a ciutat natal del lingüista, no hi pugui ser present.

Per ara són quaranta els socis amb què compta la Institució, i l'objectiu és sumar-ne deu més. Cada un d'ells ha aportat una quota per tal de poder fer l'adquisició dels actius de l'Editorial Moll.

A més, aquest nou organisme, completament privat i civil, té la finalitat de difondre la figura i l'obra de Francesc de Borja Moll (Ciutadella, 1903-Palma, 1991). Igualment, un dels principals objectius és assegurar la continuïtat de l'activitat editorial, sobretot, pel que fa a les grans obres que estaven en procés de publicació.

El fons adquirit de l'antiga editorial inclou tots els títols editats i destacats exemplars de col·lecció, així com contractes dels drets d'autor, l'historial econòmic amb la facturació i els contractes de més de 50 anys, els arxius amb els textos i les il·lustracions de bona part del catàleg (amb 1.200 títols), i també les marques tant d'Editorial Moll com de Llibres Mallorca.

Per aquest primer any de funcionament, la Institució Francesc de Borja Moll s'ha fixat assegurar l'edició impresa i crear més recursos en l'edició digital del Diccionari Català-Valencià-Balear, o diverses publicacions com la del tercer volum de les obres completes d'Antoni M. Alcover, del quart volum de les obres completes de Borja Moll i també de Gabriel Alomar, del setè volum de l'edició crítica de l'«Aplec de Rondaies Mallorquines» i la reedició de la seva edició popular. Igualment, es reeditaran diferents títols destacats, com la «Història de Menorca» de Miquel Àngel Casasnovas, entre d'altres.