Zulema Bagur enceta nova línia d’experimentació creativa amb la instal·lació «Germinació». | Gemma Andreu

TW
1

El blanc ha transformat l'atmosfera de la sala El Roser, un color que multiplica l'efecte de lluminositat de les obres de Zulema Bagur. L'artista (Maó, 1963) inaugura aquest dijous dia 26, a les 19 hores, l'exposició retrospectiva «Zulema Bagur 1990-2015», la mostra central organitzada pel Govern i el Consell amb motiu del Dia de les Illes Balears. Comissariada per Carles Jiménez, l'espectador podrà descobrir l'evolució d'una artista captivada per la natura i l'emoció del paisatge.

Temàtiques

Zulema Bagur s'ha adaptat a les capelles de l'antiga església per situar-hi a cada una els temes que han definit la seva pintura. Les obres s'acompanyaran dels seus propis textes i reflexions poètiques. El recorregut comença a «Orígens», on es descobreixen les arrels pictòriques de l'artista i els inicis per trobar el seu camí com a pintora. El primer és un retrat del seu avui matern, sabater de banqueta des Migjorn Gran.

A «Arquitectures», Zulema Bagur mostra la inspiració que li desperten els ports de Maó i Ciutadella. En constant experimentació i evolució creativa, la secció «Pedra-terra» expressa la visió de les pedreres i els camps de l'Illa des d'una perspectiva aèria, en un joc de camins i tanques.

També aèria és la mirada de les obres d'«Aire-mar», on mostra les visions del litoral, de la relació entre els límits del mar i la terra. En canvi, a «Món vegetal» apareix la Zulema Bagur més subtil i lluminosa, amb la visió de flors i vegetació des de la perspectiva d'un insecte. La seva fascinació per l'anatomia humana apareix a la secció «Nuesa», on enceta una atrevida experimentació amb els colors.

L'exposició es completa amb «Disseny», que aglutina les obres gràfiques i artístiques, com el cartell de les Festes de Gràcia i cartelleria específica pel Teatre Principal, la imatge del darrer Festival de Música de JJMM de Maó o la portada del CD del grup Bastió de s'Illa.

A «Dia a dia al taller» el públic podrà descobrir el procés creatiu de l'artista. L'exposició es clou a «Fons marí», el punt d'entrada a la sala, amb la vaca que presentà al certamen Vaca'street Art d'Alaior, envoltada de quadres de peixos i creada a partir de l'anècdota real d'una vaca que va ser rescatada de les aigües del port de Maó.

Aquesta és una de les tres instal·lacions junt amb «Germinació» i «Diàleg», la nova línia d'experimentació amb el llenguatge contemporani. Al rerefons de la mostra, l'artista mostra el procés creatiu del vitrall de 8 metres d'alçada que creà per al Museu Reynolds de Maó i inclou la projecció d'un vídeo relacionat.