TW
0

A mig matí, les sirenes d'una ambulància van alertar la gent del poble. I el so venia de l'escola! Els fillets i les filletes, però, en comptes de necessitar auxili, esperaven amb il·lusió que arribàs aquest moment. Un rètol a la porta d'entrada anunciava "Ja fa uns mesos que juguem a ser doctors... i perquè sembli encara més real, dilluns ens visitarà a l'escola una ambulància perquè puguem veure com és per dins". El rerefons de la presència d'una ambulància i d'un vehicle d'intervenció ràpida a l'EI Sant Climent, respon al tema transversal que enguany ha escollit el centre per dedicar-hi bona part del curs. Aquell dilluns, els alumnes van xalar i van aprendre moltes coses, seduïts per l'espectacularitat del joc, de l'experiència, completant la feina que es fa de portes endins des del mes de novembre.

El projecte de joc simbòlic "Jugam a ser... doctors" impregna el centre d'un caliu especial. Per començar, ha transformat la sala de professors en una divertidíssima consulta de metge en miniatura, on hi abunda el material i els detalls són exquisits. Jugar a ser doctors és el tema transversal que implica tots els nivells del centre. A Sant Climent hi trobam els dos cicles d'Educació Infantil, açò és de 0 a 3 i de 3 a 6 anys, i tot i que tal com expliquen les mestres, cada cicle respon a administracions diferents, i que hi ha diferències significatives en molts d'aspectes, la metodologia i la identitat del centre són úniques. Així, cada any es cerca un tema en el que tots els infants hi puguin participar, mesclant les edats en molts de casos.

Enguany, amb l'ajuda de les famílies i de l'equip docent, s'ha muntat un racó de joc simbòlic realment espectacular. El joc simbòlic és aquell en el que l'infant imita accions de la vida quotidiana del món dels adults. És el joc per excel·lència entre els 2 i els 6 anys, quan ja s'ha adquirit la capacitat de representació i es poden tenir presents regles bàsiques imaginàries, que els altres accepten i comparteixen. Imitant els adults, adquirint rols, les filletes i els fillets representen i descobreixen l'entorn social, i també a si mateixos. No és un joc buit, cada acció diu molt de cada infant, és una manera de canalitzar desitjos i tensions, també de resoldre conflictes.

Cuidant el realisme fins a la sorpresa, a l'escola de Sant Climent s'ha muntat aquest espai pensant també en els nadons, que encara no són capaços de fer processos simbòlics. L'ambient de joc ofereix joc heurístic per a les activitats que es programen amb ells.
L'èxit de la iniciativa es veu només fent un cop d'ull a les imatges que documenten el projecte. Els alumnes fan i desfan amb un enginy desbordant, explorant cada objecte, ficant-se en el paper de ple. A la consulta del metge hi trobam un primer espai de taula (amb ordinador, telèfon, talonari de receptes, pissarra, calendari de visites...) i cadires, separat del segon espai per una cortina corredissa on hi ha camilles i llits i una zona de farmàcia també molt interessant. Bates, xeringues, cremes, vendes, mascaretes, esparadrap, termòmetres, bàscula, estetoscopis... un univers sencer, completat amb fotografies i dibuixos, làmines, radiografies i ecografies penjades a les parets.

L'observació de tot el que ocorre al racó de joc simbòlic és una font d'informació i d'avaluació molt valuosa per a les mestres. No només a nivell individual, es presta també molta atenció a les dinàmiques entre grans i petits. La valoració de l'equip docent és molt positiva.
A l'entrada del centre, per compartir l'experiència també amb famílies, un plafó es va omplint d'imatges a mesura que passen les setmanes. Encara li queda temps de vida al projecte. I no serà el darrer, a l'escola de Sant Climent els infants tindran l'oportunitat d'aquí a final de curs de submergir-se en un altre tema transversal.