TW
0

Ambientada a una època recent i convulsa de la història de Perú, aquesta novel·la trepidant és una magnífica exploració de l'atmosfera viscuda a molts països llatinoamericans sota la repressió. La trama transcorre al voltant del segrest de Felipe Sabogal, i dels efectes que aquesta desaparició té sobre la seva dóna i el seu fill adolescent. Més que un document polític, l'obra aprofundeix en les conseqüències individuals de la violència a través dels pensaments quotidians, trivials, dels torturadors i dels torturats, de les seves esposes, dels seus fills i de les seves amants.

El Invitado és una novel·la cinematogràfica. Una novel·la d'imatges que es succeeixen una darrere una altra i en les que els seus personatge es traslladen del present al passat reconstruint-se, dibuixant-se, mostrant-se amb les seves fortaleses i debilitats. Una novel·la amb tensió pròpia que es va teixint com un trencaclosques. Una excel·lent mostra de l'ofici narratiu en la que el suspens i el ferm traçat dels personatges, units a una paradigmàtica estructura, la situen entre el millor de la narrativa de l'anomenat "post boom llatinoamericà".

Una història que no deixarà impassible el lector i que té tots els ingredients per a una lectura reflexiva al mateix temps que apassionant.

El fragment...
"Escuchó un gruñido que, presumió, era un no. Regresó a la habitación y se acostó. No había sido un buen día. Las sábanas frías despertaron en ella un difuso deseo de ser tocada. Se acarició suavemente las piernas y el vientre. No tardó en quedarse dormida.
En medio de un sueño inquieto estiró el brazo en busca de Felipe padre; no lo encontró y despertó sobresaltada. Eran las dos y veintisiete de la madrugada. (...)"

Maria Jesús Barcelóés responsable de l'Àrea de Sensibilització del Fons Menorquí de Cooperació.