El projecte educatiu "Modelo de Parlamento Europeo" (MEP) es dirigeix a alumnes de 1r de batxillerat i 1r de cicles formatius de grau mitjà i és un programa de debat on es té l'oportunitat d'investigar sobre diferents temes, donar opinions, presentar propostes i arribar a ser parlamentaris per uns dies, a nivell autonòmic, nacional i europeu. Els objectius d'aquest projecte impulsat per Caja Madrid, gestionat per la Fundación San Patricio, són fomentar la consciència de ciutadania europea, i també que els joves arribin a experimentar en primera persona com funciona un parlament.
Fase autonòmica
Aquesta setmana ens hem interessat per l'experiència dels vuit alumnes menorquins que van ser seleccionats per participar a la fase autonòmica de "Modelo de Parlamento Europeo", cita que ha tingut lloc a València els passats 13, 14 i 15 de gener. Júlia Fernández Barca i Kassandra Pons Haro de l'IES Joan Ramis i Ramis, Elsa Puig Florit i Míriam Moll Andreu de l'IES Josep Miquel Guàrdia, i Óscar Colom Gomila, Irene Gomila Alonso, Sara Sansaloni Cano i Magda Allés Bosch de l'IES Biel Martí van presentar treballs individuals sobre un dels quatre temes que es plantejaven des de l'organització que eren el procés de Bolonya, la crisi econòmica, la dependència energètica de la UE i l'eutanàsia. La selecció dels seus treballs els va donar la possibilitat de viatjar a València juntament amb els seus professors, Josep Fuguet, David Font i Mar Triay, i formar part de les quatre comissions encarregades de debatre aquests temes en funció dels treballs que havien presentat. Els alumnes menorquins van treballar colze a colze durant tres dies intensos com a autèntics polítics amb alumnes de Catalunya, València i Múrcia amb qui compartien fase autonòmica. Cada comissió va haver de presentar setze resolucions que el darrer dia es posaren en comú i es votaren al Parlament de les Corts Valencianes.
Les impressions dels alumnes
Ens explicaven els alumnes de Ferreries, que la feina que han hagut de fer a les comissions ha estat tan gratificant com dura. Els ha suposat documentar-se i parlar hores i hores, dies, sobre temes en principi nous per a ells però ben rellevants i que afecten tots els ciutadans de la Unió Europea. Diuen que han après molt els uns dels altres (conten que hi participaven alumnes amb vertaderes dots polítiques) i que han hagut de considerar diferents punts de vista per arribar als acords assolits. Han aprofundit intensament no només en els temes proposats, sinó també en la dinàmica i en el protocol de les sessions. Ha estat una oportunitat, sense dubte, per posar-se a la pell dels polítics i descobrir com és en realitat la seva feina. La reflexió que ens feien en veu alta deia que ens arriba una visió distorsionada de la tasca política, un espectacle de desqualificacions que dista molt de la feina que s'ha de fer dia a dia.
Per la seva banda, Josep Fuguet, professor dels quatre alumnes de Ferreries, ens explicava que el viatge a València va ser l'esquer per engrescar els joves. Tanmateix, involucrar-se en un projecte com aquest respon a una voluntat clara de treballar amb els alumnes el diàleg, l'argumentació racional, la profundització… aspectes que traspassen després a la vida quotidiana i privada. De fet, durant el viatge i en hores de temps lliure, explicava Josep Fuguet, es van donar situacions i converses amb temes profunds i formes exquisides, semblants a les treballades a les comissions i a les Corts. Símptoma positiu de com ha calat l'experiència.
A la fase nacional
Un dels motius pels quals la delegació menorquina torna encara més satisfeta de València és que Magda Allés Bosch de l'IES Biel Martí de Ferreries ha estat seleccionada per participar a la fase nacional que es celebrarà a Madrid el proper mes de febrer, representant Menorca i les Illes Balears. Allà optarà a ser una dels vint parlamentaris espanyols que participaran més endavant a la fase europea.
Deu anys de projecte
Enguany es compleixen deu anys de "Modelo de Parlamento Europeo" a Espanya i en aquesta desena edició s'hi afegeix la participació de Castella-La Manxa que es suma a les comunitats autònomes que ja hi venien participant: Andalusia, Aragó, Canàries, Cantàbria, Castella-Lleó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia, Illes Balears, Astúries i la regió Múrcia.
Els temes que es proposen enguany als alumnes per als seus treballs i per tractar a la fase autonòmica són el procés de Bolonya, la dependència energètica de la Unió Europea, la crisi econòmica i la prevenció del frau fiscal internacional i l'eutanàsia. En la fase nacional també es treballarà la trata d'éssers humans.
De moment i fins al febrer, s'estan celebrant les quatre sessions autonòmiques a Andalusia, a Castella i Lleó, a la Comunitat de Madrid i a la Comunitat Valenciana, on les altres comunitats participants hi acudeixen com a convidades. És d'aquesta fase autonòmica d'on en sortiran els representants per anar a la X Sessió Nacional que es celebrarà el mes de febrer. En la Sessió Nacional seran seleccionats els 20 parlamentaris que representaran Espanya a les sessions internacionals que tindran lloc durant la primavera i la tardor d'aquest any 2010, a un lloc encara per determinar.
"Modelo de Parlamento Europeo", l'experiència dels alumnes menorquins
Una delegació formada per alumnes de l'IES Biel Martí, l'IES Josep Miquel Guàrdia i l'IES Joan Ramis i Ramis participen en la fase autonòmica celebrada a València
También en Menorca
- Detenida una joven de 22 años por dejar morir a su bebé tras dar a luz en un inodoro en Maó
- Hallan el cuerpo sin vida de un hombre de 39 años en Ciutadella
- El joven que recibió el brutal cabezazo en Es Pla no tuvo asistencia médica
- Puertos saca a concesión el restaurante del faro de Artrutx: esto es lo que cobrará cada año
- Nuevo revés judicial para el parque acuático de Biniancolla
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.