N o ens volíem perdre l'exposició sobre els bolets a Menorca que el GOB i Sa Nostra tenen muntada fins el proper cap de setmana al Centre de la Natura de Ferreries. Una mostra que han visitat més de vuit-centes persones des del mes d'octubre i que ha despertat, per tant, força interès entre la població de l'Illa. Sense dubte per la sana tradició que tenim els menorquins d'anar "a cercar", però segurament també, per una qüestió de moda a la que hi ha contribuït un conegudíssim programa de televisió.
Els bolets, més enllà dels nostres gustos culinaris, són en realitat uns éssers vius enigmàtics. "Els bolets a Menorca" ens ensenya què són, com viuen, per què tenen aquestes formes, quin paper juguen en el medi ambient, quins són comestibles i quins són tòxics… a banda d'ensenyar-nos maquetes gegants sobre bolets i de proposar-nos jocs interactius.
Visitant l'exposició hem après, per exemple, que els bolets són fructificacions de certs tipus de fongs capaços de viure al sòl o a la llenya, i que tenen la funció de disseminar les espores que germinen després.
Depenent de com aconsegueixen l'aliment trobam bolets sapròfits, que s'alimenten de matèria orgànica i d'excrements de bestiar; els bolets micorízics, que es caracteritzen per establir una simbiosi amb les arrels de les plantes molt beneficiosa per aquestes, aportant aigua i nutrients, i recobrint les arrels, protegint-les d'infeccions i paràsits; i els bolets paràsits, que s'alimenten d'arbres vells o debilitats, ajudant a la renovació dels boscos. De qualsevol manera, els bolets són quasi els únics capaços de digerir la fusta, i la seva funció és bàsica als boscos perquè transformen les restes vegetals en nutrients per a les plantes. Però no només això. El seu paper va més enllà quan per exemple actuen com a controladors de plagues, posem per cas de processionària. Els cordíceps són uns fongs que parasiten la processionària creixent damunt les crisàlides evitant que es transformin en papallones.
Un altre gran apartat de l'exposició ens parla de les diferents formes que tenen els bolets. No només forma de paraigües sinó també d'estels, pilotes, arbrets, llengües, olletes, ventalls… en trobam més de setanta exemples dibuixats.
Collir bolets a Menorca
Parlant concretament de la nostra terra, l'exposició ens ensenya que a Menorca coneixem més de 500 bolets diferents. Uns 150 són comestibles encara que popularment només una vintena són considerats "molt bons". Per altra banda també hi ha unes 60 espècies tòxiques, 8 de les quals són mortals. És per açò que es recomana collir només els bolets comestibles que coneguem bé, deixant i respectant els altres que no vulguem per menjar. Els exemplars que ens emportem, els hem d'agafar sencers sense gratar la terra, per tal de no malmetre el miceli que es desprèn de les espores i que amb el temps fructifica en altres bolets.
L'interès d'exposicions com aquestes ens engloba a grans i a petits. Ens permeten conèixer millor el nostre entorn i els nostres costums.
L'exposició sobre els Bolets a Menorca
Oberta al públic fins al 31 de gener al Centre de la Natura de Ferreries, la mostra del GOB i Sa Nostra ha estat visitada per més de vuit-centes persones
También en Menorca
- El cáncer de hígado puede desarrollarse por varios factores: el alcohol no es el más determinante
- Un restaurante de Menorca, entre los 100 mejores de España
- La Guardia Civil, sin lanchas para vigilar Menorca, podrá usar las nuevas barcas del Govern
- El Hospital Mateu Orfila crea un jardín terapéutico para pacientes psiquiátricos
- Seis fallecidos en Menorca donaron el año pasado sus órganos para trasplantarlos a cuatro pacientes
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.