El PP espera que el Tribunal Constitucional (TC) avale el decreto del Govern que elimina la obligatoriedad de saber catalán para trabajar en la sanidad «por el bien» del sistema público de salud. El portavoz parlamentario del PP, Sebastià Sagreras, ha señalado en una nota de prensa que la admisión a trámite del recurso contra el decreto que presentaron el PSOE y Més es «puro trámite» y ha acusado a esos partidos de «irresponsabilidad».
El PP espera que el TC avale su decreto sobre el catalán «por el bien de la sanidad»
También en Balears
- Antonio Gomila, la historia de éxito empresarial que se inició con un préstamo de 25.000 pesetas
- Las reacciones a la muerte del empresario menorquín Antonio Gomila: «Lo que logró es irrepetible»
- Una inspección privada descubre otra gran roca a punto de caer desde el acantilado del puerto de Maó
- Fallece el empresario Antonio Gomila, el hombre que puso en pie la mayor constructora de Menorca
- Iberia ahoga la conexión entre Menorca y Madrid con menos aviones y más pequeños que en el resto de Islas
12 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
UsuarioFas un comentari llançant ocurrències absurdes, actitud típica d'un nacionalista espanyol embullós. Si es territoris no tenen llengua, per què s'immensa majoria de llengües s'anomenen amb gentilicis? I per què aquests gentilicis se corresponen amb es gentilicis de ses comunitats que les parlen? Quina denominació legal (constitucional) té sa llengua que anomenes "español"? Quina denominació legal (estatutària) té sa llengua pròpia i oficial de ses Illes Balears? Què entens per llengua "regional"? Quina llengua viva no ès "regional"? Des de quand una comunitat parla sa llengua que "vol" i no sa llengua que ha heretat des seus antecessors? Des de quand una comunitat "tria" sa llengua que "vol" parlar? ¿Es castellans també parlen sa llengua que "volen" o aquesta voluntarietat només val pes mallorquins? Quin sentit té que es mallorquins reivindiquem una llengua anterior a sa nostra, d'uns habitants de Mallorca que ni tan sols eren es nostros antecessors? ¿També es castellans han de reivindicar una llengua parlada a sa Península Ibèrica anterior a sa castellana o aquests embulls i aquestes magarrufes només valen pes mallorquins? Qui t'ha dit que ses llengües són genètiques? No t'han explicat que són hereditàries? De quina xenofòbia i de quin nacionalisme parles? De sa xenofòbia i des nacionalisme espanyol, encabotat a imposar sa seva llengua a comunitats que en tenen una altra? Qualsevol persona amb clares i documentades segur que podrà respondre aquestes preguntes. Emperò si tenguesses idees clares i documentades no hauries escrit un comentari tan absurd i ridícul, típic d'un nacionalista espanyol embullós, farsant i mentider.
LluísLamento informarle que los territorios no tienen lengua, la tienen los ciudadanos y, como las lenguas son para comunicarse, los mallorquines hablaremos la lengua que queramos en cada momento, y si ahora es el español y la lengua regional (denominada catalán para los catalanistas y mallorquín para la mayoría), en el futuro, dentro de 100 o 200 años, es muy posible que pueda ser el ingles, el arabe o quien sabe. Por cierto, puestos a plantear la antigüedad de las lenguas, podría reivindicar la lengua hablada en mallorca antes del mallorquín. Ninguna lengua está en los genes, por lo que creer lo contrario no es más que xenofobia, propia de todo nazionalista.
ZurimacuecanoEs català no tan sols se parla a Catalunya, també ès sa llengua pròpia de sa majoria de comarques valencianes i de totes ses Illes Balears. Totes ses llengües vives són útils per ses comunitats que les parlen, i a posta continuen vives. A ses Illes Balears fa vuit segles que tenim sa llengua catalana com a pròpia: ha estat i continua essent sa nostra eina de comunicació. Maldament s'Estat s'hagi encabotat a imposar-mos es castellà, mantendrem sa llengua pròpia dins sa nostra comunitat. Si arriba es dia que hem d'anar a viure a un altre lloc del món, haurem de fer allò que pertoca: aprendre sa llengua de sa comunitat on mos haguem d'integrar. Es supremacistes castellans heu de prendre llum de na Pintora!
Voy mucho al extranjero,joder que para que un país funcione tiene que haber una lengua inglés español etc que es lo que se habla el catalán con todos mis respetos si vas fuera no sirve para nada fijaros en tahilandia pusieron el inglés y an cojido muchísimos en su profesión y el país está creciendo que una barbaridad está bien que el catalán se hable en Cataluña pero fuera no sirve de nada como e dicho antes es la pura verdad
MargarethaPer molt que copiïs i aferris compulsivament es mateix discurset a totes ses notícies relacionades amb sa nostra llengua, ses mentides no se faran realitat. Es polítics mallorquins parlen mallorquí a ca seva, ben igual que la resta de mallorquins que no som polítics. Que hi hagi famílies botifarres de Palma que acastellanaren es fills durant es franquisme no vol dir que la resta de mallorquins mos haguem de castellanitzar com ells. Ben al contrari, mantendrem sa llengua fort i no et moguis! Tots es partits polítics i tots es governs democràtics de ses Illes Balears han defensat i aplicat sa política lingüística que volen majoritàriament es seus votants, i els ha anat bé. Amb una excepció: es govern des PP presidit per en Bauzà va voler aplicar una política lingüística castellanitzadora i va treure es pitjor resultat des partit a unes eleccions autonòmiques. Es PP en va sortir esculat i ja sap què li espera si cedeix a totes ses pressions castellanitzadores de Vox. Fa vuit segles que parlam mallorquí amb tota llibertat i no ha de venir cap supremacista castellà a fer-mos girar sa llengua. A porgar fum s'espanyolisme i sa castellanització!
UsuarioFals! Tots es mallorquins sabem que es castellà ès foraster i que sa llengua pròpia ès sa que anomenam mallorquí. S'Estatut d'Autonomia ès ben clar i reconeix sa llengua catalana com a pròpia de ses Illes Balears, perque fa vuit segles que la parlam i durant bona part d'aquest temps ha estat s'única llengua coneguda des mallorquins, menorquins i pitiüsos. Xenofòbia i supremacisme ès allò que manifestau es nacionalistes espanyols, amb sa caparrudesa de voler castellanitzar ses comunitats amb llengua pròpia diferent. Efectivament, ses llengües són per comunicar-mos i fa vuit segles que mos comunicam en mallorquí, menorquí i eivissenc, variants de sa llengua catalana pròpia de ses Illes Balears. En canvi, es foraster no té variants pròpies d'aquí perque ès una llengua d'importació. No hi ha un castellà propi de Sóller, de Sineu, de Ciudadella o de Sant Antoni de Portmany perque no ès sa llengua pròpia des natius de ses Illes Balears. Val més que ho assumesquis.
MargarethaSi no te gusta la lengua de esta tierra, ancha es Castilla, pero no vengáis con tonterias de lengua impuesta, que todos sabemos que lo impuesto es lo que viene de la península e inadaptados como vosotros.
El seu “decreto” o el que els hi ha imposat els voceros. Quina guarda, per ocupa un seient ferien el que fos.
Joanot ColomTan idioma de aquí es el español como la lengua regional (para unos mallorquín y para otros catalán). Es así, de hecho y de derecho, por mucho que su xenofobia, llamando colonos a ciudadano tan mallorquines o más que usted, no se lo haga ver. Las lenguas son para comunicarse, no estan en los genes, e igual que en mallorca se han hablado otras lenguas, a lo mejor en el futuro volveremos a hablar arabe o hebreo, o hablaremos ingles.
Menos demagogia, sr. sagreras. No intente engañar a los ciudadanos. Antes de que aprobarán el decreto, ya era posible contratar sanitarios sin el requisito del nivel de catalán, cuando no los había que tuvieran el requisito. Estoy de acuerdo con que el nivel administrativo de catalán vuelva a ser un mérito y no un requisito para el acceso a la función pública, tal y como lo era hasta el año 2016, cuando armengol y sus socios lo cambiaron. Lo que tiene que hacer el pp es cumplir con lo que lleva años manifestando (basta ver las opiniones y posiciones del pp cuando armengol puso el catalán como requisito), y cumplir con el punto 55 del acuerdo de gobierno que firmó para poder gobernar, de forma que el nivel administrativo de catalán no penalice en el acceso a la función pública.