Imagen ampliada con un microscopio de una muestra de piel de un mono infectado con el virus de la viruela del mono. | Efe
Los casos certificados o sospechosos de viruela del mono han aumentado en España, hasta superar los 80 verificados y más de 150 pendientes de confirmación, distribuidos en nueve comunidades autónomas, después de que Castilla y León descartara su único posible contagio y Cataluña se haya sumado con cuatro infectados. Los nuevos positivos, todos casos leves, siguen aumentando principalmente en la Comunidad de Madrid, en la que han subido a 65 los ya confirmados con 'monkeypox', mientras que 30 sospechosos están pendientes de pruebas de laboratorio y 44 fueron descartados, según los últimos datos la Consejería de Sanidad correspondientes a este jueves.
4 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
La codicia humana no tiene fronteras.....
Tita Garcíano se vacune, ok, pero vuelva a tomar la pastilla, señora!!!
Que no cuela. Es el herpes que le ha salido a gente después de vacunarse contra el covid. Informaos y no os creáis más mentiras y sobretodo, no os inyecteis nada más. Por vuestra salud.
El primer dels casos d'Itàlia es contagià a Canàries, sembla ser d'una festa homosexual. Com la major part dels contagis de Madrid i , de contactes directes, dels focus de Madrid són també els casos detectats a Catalunya. Aquests orígens expliquen que fins ara s'hagi detectat només un cas d'una dona a Espanya. En tot cas, convé saber que no es tracta d'una malaltia de transmissió sexual ni tampoc una malaltia que afecti només els homes. Aquí ha coincidit que, pel tipus de focus inicial, només hi havia homes infectats. També convé saber que no són els primats els principals transmissors. S'anomena "pigota de la mona" (o del mico, si us agrada més) perquè és va individualitzar per primera vegada amb un d'aquests animals, però això no vol dir que fos el primer hoste ni el primer portador i, molt menys encara, que sigui el principal vector de contagi. Sinó que ho són altres mamífers que viuen prop dels homes i, sobretot, les pròpies persones en tenir contacte entre sí. Afortunadament no és tan transmissible com la COVID-19. El que no és tan freqüents és que hi hagi tan de casos. En anteriors episodis en què s'havien detectat contagis en països desenvolupats, els casos havien estat molt menys que els actualment detectats només a Espanya. Possiblement, a banda de la coneguda mobilitat i facilitat en què una persona pot viatjar d'un país a un altre, també altres circumstàncies com el canvi climàtic, fan que malalties que són més o menys endèmiques de països tropicals, ens puguin desplaçar-se cap a latituds amb climes més temperats, com el nostre, amb estius de cada cop més llargs i amb més temperatura mitjana. Esperem que no vagi a més. Ni que arribin formes més agressives que poden causar entre un 1 i un 10% de mortalitat, sobre tot entre infants. Recordem que fa anys que ja no es vacuna per la pigota, que és considera estingida gràcies a la vacunació massiva i que aquesta vacuna ofereix una important protecció contra la malaltia entre les persones de més edat de la nostra societat.