TW
0

En el moment històric que vivim, quan la commemoració del 50 aniversari del Concili Vaticà II està pròxima, reivindicam la profecia que segueix convocant al conjunt de la humanitat, perquè " los gozos y las esperanzas, las tristezas y las angustias de los hombres de nuestro tiempo, sobre todo de los pobres y de cuantos sufren, son a la vez gozos y esperanzas, tristezas y angustias de los discípulos de Cristo. Nada hay verdaderamente humano que no encuentre eco en su corazón." (Gaudium et Spes,1).

El pilar bàsic del ser i fer de Caritas, de la seua opció per les persones en situació d'exclusió i vulnerabilitat i del seu compromís de sensibilització social, són les més de 61.000 persones voluntàries que, mitjançant de les comunitats parroquials i projectes especialitzats, participen en aquesta missió. " El voluntariado de los que colaboran con Caritas es la realización del compromiso comunitario, fraterno, solidario y con los últimos". (Caritas Espanyola, Model d'Acció Social. Madrid, 2009, pg.40.)

El voluntariat és , en Càritas, una font de vertadera i profunda alegria. Neix de nostra pròpia experiència, verificada en aquesta primera línia a la que l'església ens convoca per viure el seu servei als pobres, en el que descobrim cada dia la presència i el rostre del Senyor. Només podem ser instruments de l'amor de Deu si ens sentim estimats, si tenim una experiència profunda de que Càritas és amor gratuïtament rebut i gratuïtament entregat.

En aquest moment difícil que ens toca viure des de el punt de vista econòmic i social, reivindiquem la mirada oberta i atenta a la realitat dels nostres voluntaris a l'hora de descobrir els nous rostres de la pobresa i les noves respostes que des de Càritas podem donar.

Per aquest motiu apostam per un model de voluntariat orientat a l'acció fraterna, a la denuncia profètica de la realitat i a la defensa d'una economia a escala humana, inspirada per autèntics objectius socials sostenibles que , des de la recuperació del sentit del bé comú global, (Càritas Espanyola, Gozos y retos del voluntariado vivido como vocación, Madrid, 2011) estigui al servei de la construcció d'una societat més justa i cohesionada.

Un voluntariat vigilant davant la responsabilitat dels poders públics de dotar de recursos suficients als serveis socials per a les persones més vulnerables, y de defensar la dimensió internacional del compromís contra la pobresa i exclusió social des de els imperatius de la justícia i el principi del accés universal als bens.

En el marc de l'Any Europeu del Voluntariat, des de Càritas volem manifestar el nostre reconeixement per a la participació gratuïta i generosa de tantes persones que fan feina per la construcció d'una societat més justa i humana.

Convidem a tots a reactivar el valor de la gratuïtat i sumar esforços a favor de la dignitat de les persones en situació de major vulnerabilitat, en un marc de convivència, despullant de tota actitud xenòfoba i racista, on la diversitat cultural sigui un element enriquidor que faciliti el total exercici dels drets de totes les persones, independentment del seu lloc de procedència.

En el Dia Internacional del voluntariat feim una crida al conjunt de la ciutadania a fer feina per la transformació del actual model social, on tot queda subordinat a purs indicadors econòmics i de creixement, i a implicar-se en la construcció d'un nou model de desenvolupament i una nova economia que tingui com a centre el bé del ésser humà i respecti el medi ambient. Un model on visquem senzillament per a que altres puguin, senzillament, viure. (Càritas Espanyola. Campanya de sensibilització de Càritas per 2011-2013" www.caritas.es)