TW
0

autofitxa
Som ferrerienc, nascut el 1976, tot i que fa 12 anys que visc a Ciutadella. Som llicenciat en Filologia Catalana per la UB, exercesc d'assessor lingüístic al Centre d'Autoaprenentatge de la Llengua Francesc de Borja Moll de Ciutadella i faig de professor de Català a l'Escola d'Adults. Estic casat amb na Maite i tenim dos fills, n'Oriol, de 5 anys, i en David, de 8 anys. Les meves aficions són anar a córrer de tant en tant, passejar, llegir i, sobretot, dedicar-me a la família.

Des de quan treballa al CAL de Ciutadella?
D'ençà el 2003, quan es va inaugurar. En aquests anys hi ha hagut altres companys, però actualment som l'únic assessor que hi treballa. El centre s'ubica al segon pis de la Casa de Cultura, un edifici que concentra a més la Biblioteca i el Centre Municipal Universitari.

En què consisteix la seva feina?
Faig d'assessor lingüístic, una labor que consisteix a orientar els usuaris del centre, fer-los un seguiment del seu ritme d'aprenentatge, resoldre els dubtes i corregir els seus exercicis. Partim de la base que en aquest centre s'ofereix un sistema d'autoaprenentatge, amb serveis i recursos perquè els usuaris puguin seguir un ritme personalitzat i adaptat a les seves necessitats.

Qui acudeix al centre?
Està pensat per a totes aquelles persones que vulguin aprendre la llengua catalana. Està adreçat tant a usuaris no catalanoparlants que vulguin aprendre l'idioma, com a usuaris catalanoparlants que volen assolir un millor nivell de llengua ja sigui com a reciclatge personal o per treure's un certificat oficial de català. De fet, la majoria dels usuaris vénen per a preparar les proves oficials de català, per aconseguir un certificat oficial de llengua.

Què diferencia aquest centre d'una escola?
A una escola hi ha un professor, se segueix una programació, hi ha un calendari i un horari fixos, i l'alumne s'ha d'adaptar a un grup. En canvi, el CAL de Ciutadella és un servei individualitzat, més lliure, en el qual un es pot marcar l'horari i el ritme d'aprenentatge, amb la presència d'un assessor lingüístic que el pot guiar, aconsellar, corregir i, sobretot, orientar. També informam del calendari de convocatòria de proves i, d'ençà l'any passat, el centre és un punt de matriculació a les proves oficials de català.

De quins recursos disposa l'espai?
Hi ha tres aules diferenciades: una sala d'estudi on hi ha fitxes autocorrectives, llibres de consulta, diccionaris i llibres de lectura; una segona sala d'audiovisuals, amb dos ordinadors i dos reproductors de cd; i una tercera aula de pràctiques de conversació.

És valuós conèixer bé la llengua?
Sí, i més avui en un moment en què hi ha un intens debat obert.

És difícil estudiar-la?
És un tòpic, totes les llengües tenen la seva complexitat, però totes es poden aprendre.

Què li agrada de la seva feina?
El contacte amb la gent, l'ajuda que pots proporcionar i la satisfacció de veure que persones arribades de fora han aconseguit una integració gràcies a l'aprenentatge de la llengua.

És l'únic CAL a Menorca?
El de Ciutadella és l'únic. Està obert de dilluns a divendres a totes les persones de l'Illa interessades a aprendre i estudiar català. Se li va posar el nom de Francesc de Borja Moll, l'il·lustre filòleg menorquí que tant va aportar a la nostra llengua.