TW
0

Ja es poden treure les primeres conclusions de la restauració per més de 50.000 euros que es va fer de l'obelisc de la Plaça des Born de Ciutadella, una intervenció que va ser molt criticada per alguns per considerar que es tractava d'una actuació poc o gens adequada. I és que un dels principals monuments històrics de la ciutat presenta ja importants desperfectes a la seva cara oest. N'hi ha prou fent una ullada a aquest emblemàtic monument que commemora l'assalt turc de la ciutat de 1558, "s'Any de sa Desgràcia". A simple vista es pot veure com l'actuació que va quedar enllestida el gener de 2009 no ha donat els resultats esperats, ja que, sobretot en un dels seus costats, l'orientat a ponent, s'hi han produït despreniments del material que es va utilitzar per revestir l'estructura per tal de donar-li un aire renovat. Pràcticament de dalt fins baix de la piràmide es pot apreciar com s'està descobrint novament el marès antic i desgastat que va motivar la intervenció.

Veus crítiques
Quan es va fer la rehabilitació, entitats com la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella ja van denunciar que el tractament que s'havia fet al monument ciutadellenc no era l'adequat, i fins i tot van qualificar la restauració de "lamentable". En aquell moment, la junta directiva de l'associació va criticar que les obres de millora infringien les normes bàsiques de la rehabilitació, sobretot pel que fa a la finalitat d'una restauració que és la de "conservar i destacar els valors formals i històrics del monument", tot fonamentant-se "en el respecte als elements antics i a les parts autèntiques". I és que en aquell moment, la "Martí i Bella" ja va manifestar la seva preocupació davant la probabilitat que l'equip de govern hagués tret a concurs l'actuació sense disposar del corresponent projecte de restauració elaborat per tècnics competents.

Al carrer, els ciutadellencs també es manifestaren sobre una actuació que molts van considerar desafortunada, per la pèrdua de l'estètica original de l'obelisc.
irregularitats en el concurs

UPCM i PSOE van expressar també irregularitats en el procés d'adjudicació de les obres de restauració, aprovat el 4 d'abril de 2008. A més, UPCM es va adherir a les crítiques de la "Martí i Bella", pel resultat estètic de la reforma, i va manifestar la necessitat de substituir algunes peces enlloc de recobrir-les com es va fer.