TW
0

Aquesta setmana ens volem fer ressò dels resultats d'una investigació realitzada per tres paleontòlegs de la Universitat de Saragossa, que després de revisar diferents estudis, confirmen que l'extinció massiva que es va produir fa 65,5 milions d'anys i que va acabar amb la presència dels dinosaures al nostre planeta va ser causada, definitivament, per l'impacte d'un asteroide gegant. En el treball, que publica la coneguda revista Science, hi han col·laborat una quarantena d'experts de diferents països, entre ells d'Europa, EEUU, Mèxic, Canadà i Japó.Segons els experts, l'energia alliberada per l'impacte, que va tenir lloc a Chicxulub, a la província mexicana de Yucatan, va ser un milió de vegades major que l'energia alliberada per la bomba nuclear més gran que s'hagi provat mai. De fet, la colisió va afectar quasi el setanta per cent de les espècies del nostre planeta.
El meteorit va deixar una petjada immensa, un cràter, que va ser descobert l'any 1991, de quasi dos-cents quilòmetres de diàmetre en total. L'impacte va provocar terratrèmols de magnitud superior a 11 a l'escala de Richter, diversos tsunamis gegantins i desplaçament d'un gran volum de sediments marins.
Tot i l'evidència amb la que ha treballat aquest equip de científics, no manquen els crítics en desacord. I és que per exemple els microfòssils del Golf de Mèxic podrien mostrar que l'impacte va succeir bastant abans de l'extinció dels dinosaures.
Tanmateix, els tres paleontòlegs espanyols, Laia Alegret, Ignacio Arenillas i José Antonio Arz, han contribuit a la datació de les unitats sedimentàries relacionades amb l'impacte en el Golf de Mèxic i el Carib, establint la relació de causa efecte entre aquest i l'extinció massiva.