Aquest és el títol d'un treball realitzat pel Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca i el Fons Menorquí de Cooperació, que d'una manera rigorosa varen voler estudiar quin era el coneixement que tenia l'alumnat de l'ensenyament obligatori dels centres educatius menorquins sobre les desigualtats en el món. Per això varen aplicar una variada bateria de qüestionaris a alumnes de 4t i 6è de primària i a alumnes de 2n d'ESO, que varen donar un resultat excel·lent.La meva intenció és fer un comentari sobre aquest treball i els seus resultats, però abans he de dir que no em sembla adequat el títol, ja que quan el vaig veure per primera vegada, vaig pensar en una àrea transversal que es podria impartir a primària i a ESO que es diria "Educació per a la igualtat". I això em va fer pensar en el currículum que s'imparteix en l'actualitat, i que aquest aspecte hi és inclòs. Vaig pensar en què si era un treball d'investigació, es faria al professorat i se'ls demanaria si estaven fent alguna cosa especial en aquest sentit, perquè tots sabem que hi ha ideologies polítiques que no volen educació per a la igualtat, sinó per a la competència. Per tant el concepte d'igualtat podria ser també el de considerar a tot l'alumnat igual, sense cap tipus de discriminació per raó de sexe, raça, origen, classe social, etc. i no només el concepte d'igualtat econòmica o la diferència entre la població de països rics i de països pobres, o de persones pobres dins països rics. Una vegada haver llegit la investigació, em sembla que és l'avaluació de l'alumnat per esbrinar si la part de ciències socials que correspon al coneixement del desenvolupament humà en el món s'ha impartit o no. I aquest és el resultat que veritablement ha destacat.He de dir que he quedat totalment sorprès de molts dels resultats i de les explicacions que surten en aquest estudi, ja que he arribat a pensar que part de l'alumnat havia estat preparat abans de contestar els qüestionaris, o que se'ls havien fet explicacions abundants a l'hora de contestar, perquè he considerat que moltes respostes eren superiors a les que tenen molts d'adults de la societat actual. I explicaré en què em baso per dir això:
- Quan es comparen amb altres països, diuen que ells tenen molts avantatges, perquè tenen les escoles a prop, i no passa el que ocorre a altres països que les escoles són enfora i de difícil accés i posen l'exemple de Nicaragua.
- Quasi la meitat de l'alumnat pensa que rebre immigrants suposa una font d'enriquiment per al país receptor.
- Quan parlen dels factors naturals que poden destruir l'entorn citen el tsunami d'Indonèsia de l'any 2004.
- Quan parlen sobre la gestió del govern, parlen dels governs que no són capaços de resoldre els problemes de la seva població i posen l'exemple d'Argentina.
- Parlen de l'ajuda cap als països no desenvolupats i que s'hauria de fer més difusió de les ONG. Citen el Comerç Just com una possible manera d'ajudar-los.
No és massa habitual que coneguin les dificultats d'accés de part de l'alumnat nicaragüenc a l'escola, quan a vegades desconeixen que hi ha alumnes que tenen dificultats per anar-hi al propi país. Quan molta gent adulta culpa els immigrants de la manca de treball i de la delinqüència, és molt sorprenent que ells coneguin que la immigració suposa riquesa per al país que el rep. Alumnes que tenen 8, 10 i 12 anys és molt difícil que recordin el tsunami d'Indonèsia, si quan va ocórrer tenien 4, 6 i 8 anys. I el que és més difícil de tot i té molt de mèrit és que sàpiguen que un dels governs que ho ha fet malament per a la població és el d'Argentina. Només hagués faltat que citassin el "corralito". Tampoc no és massa conegut el Comerç Just, perquè el citin com a exemple per a resoldre la situació de desigualtat.
Queda meridianament clar que el que es va estudiar va ser si l'alumnat menorquí coneixia el concepte de desenvolupament, si sabia com estava distribuïda la riquesa en el món i quines eren les causes de l'enriquiment i de l'empobriment, i crec que el treball demostra que tenen una excel·lent preparació. S'ha fet una bona feina a les escoles i aquest alumnat en ser persones adultes estaran preparats per contribuir a fer un món més just i solidari.
De totes maneres, crec que queda per fer un treball i és conèixer, si és que es pot esbrinar, quina és l'educació que reben en la igualtat, és a dir, com queden de preparats per a no fer discriminació per qüestions racials, d'orientació sexual, de gènere, de naixement, de religió, etc. i si estan preparats i disposats a defensar la igualtat de drets entre totes les persones.
Sorprenents respostes de l'alumnat
Reflexions sobre un treball realitzat pel Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca i el Fons Menorquí de Cooperació
También en Menorca
- Un excursionista belga aparece muerto en el Camí de Cavalls
- Ciutadella, Ferreries y Es Mercadal se llevan un pellizco de la Lotería de Navidad
- Así hemos contado el Sorteo de la Lotería de Navidad
- Un detenido por apuñalar con unas tijeras a un hombre tras una discusión de tráfico en Maó
- La reacción de los loteros de Es Pins al enterarse que les ha tocado el cuarto premio
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.