TW
0

Els coneixements acumulats sobre la lectura constitueixen un dels dominis de la psicologia més robustos avui dia. No només tenim una idea relativament precisa del que suposa l'acte de llegir, sinó del procés que ens permet arribar a ser lectors competents. A més a més, existeix un bon nombre de recursos educatius que poden facilitar el progrés dels alumnes.Aquest llibre tracta d'entendre per què la transferència d'aquests coneixements a la pràctica professional dels docents ha estat fins ara inesperadament més exigua del que s'esperava. I ho fa en tres apartats: oferint evidències de la magnitud d'aquest divorci en contrastar el que s'esdevé a les aules i el que es desprèn del que sabem sobre les necessitats dels alumnes; avançant una explicació possible al problema plantejat: sabem més sobre el que necessiten els alumnes per arribar a ser bons lectors que sobre les necessitats dels professors per aprendre a donar-los resposta i, finalment, en tercer lloc, s'ofereix un cert nombre de propostes per introduir canvis progressius i sostenibles a les pràctiques d'aula.
Aquest llibre no només haurà d'interessar als docents, sinó que també despertarà l'interès dels qui els formen i els assessoren, a més a més de ser especialment interessant per al món acadèmic que té alguna responsabilitat en generar coneixements nous i en divulgar-los.
TEMES CENTRALS
Tres protagonistas para lograr que todos lo aprendan todo de la lengua escrita: los alumnos, los profesores y los asesores · Primera parte. El reto del alumno · Que significa comprender · Cómo nos convertimos en buenos lectores · El fomento de la comprensión lectora: «Ayudar a comprender» y «Enseñar a comprender» · Segunda parte. El reto del profesor · ¿Cómo estudiar el reto de los profesores? · Una visión general de todo el corpus · Cómo se organiza la participación de alumnos y profesores durante el desarrollo de una lectura en el aula · ¿Qué se hace? Qué contenidos se generan y qué procesos intervienen · ¿Quién lo hace? Qué ayudas se presta a los alumnos en el desarrollo de las tareas· ¿Qué hace difícil el cambio? · Tercera parte. El reto del asesor · ¿Cómo ayudar a los profesores a que ayuden a sus alumnos? · Glosario · Referencias bibliográficas.

La lectura en el aula

autor: Emilio Sánchez Miguel
(coord.), J. Ricardo García Pérez, Javier Rosales Pardo
SÈRIE: Didàctica de la llengua i la literatura
COL·LECCIÓ: Crítica y fundamentos, 27
Edició en castellà
ANY D'EDICIÓ: 2010. PÀGINES: 382
PREU: 24,50 € (IVA inclòs)
ISBN: 978-84-7827-892-3