Carta oberta per la defensa dels camins públics de Menorca

TW

Des de l’associació ‘Voluntariat de camins i jaciments de Menorca’, continuem treballant activament per preservar el nostre valuós patrimoni i fomentar el voluntariat com a eina essencial per cuidar-lo, recuperar-lo i fer-lo accessible a tota la ciutadania.

La nostra associació realitza diverses tasques per assolir aquests objectius, entre les quals destaquen: despertar la curiositat ciutadana envers el patrimoni, informar sobre les oportunitats de voluntariat, organitzar jornades divulgatives, valorar les capacitats i interessos dels voluntaris, planificar accions formatives i educatives, i col·laborar amb altres entitats per multiplicar el nostre impacte social.

La jornada del proper diumenge 6 d’abril serà una oportunitat única per reafirmar el nostre compromís amb la defensa dels camins públics. Creiem fermament que Menorca necessita una xarxa de camins oberts, accessibles i ben conservats perquè tothom pugui gaudir plenament del nostre territori i de la seva història.

No obstant això, constatem amb preocupació que encara queda molt camí per recórrer. És inadmissible que, a dia d’avui, ajuntaments com Alaior i Es Migjorn encara no hagin aprovat els seus respectius Catàlegs Municipals de Camins, una eina fonamental per protegir-los. Així mateix, és preocupant que molts dels altres ajuntaments, tot i haver aprovat aquests catàlegs, no hagin impulsat les accions necessàries per desenvolupar-los.

Els Catàlegs Municipals són essencials perquè representen els fonaments d’una estructura sòlida que permetrà la recuperació, rehabilitació i conservació efectiva dels nostres camins històrics. Cal destinar-hi recursos humans i econòmics, però sobretot una clara voluntat política perquè aquest patrimoni etnològic pugui tornar a ser gaudit per tota la ciutadania.

Per aquest motiu, demanem públicament que les administracions públiques, tant a nivell local com insular, es comprometin amb fets, no només amb paraules. Volem veure que s’estimen els camins, que els recuperen activament, que lluiten contra el seu abandonament, i que estan disposats a col·laborar de manera decidida amb el voluntariat i la societat civil.

Les nostres propostes per avançar cap al futur immediat i a llarg termini són clares: fomentar la recerca i inventari del patrimoni, executar plans concrets de manteniment, potenciar la conscienciació social, col·laborar estretament amb institucions públiques i privades, impulsar projectes de digitalització i documentació, publicar investigacions específiques, i establir un sistema de monitoratge constant per garantir l’estat adequat dels camins.

És hora que Menorca disposi d’una xarxa de camins públics real, oberta i viva. Ens ho devem a nosaltres mateixos i també a les generacions futures, perquè el patrimoni només es conserva si realment es coneix, s’estima i es defensa.