TW

Els bons projectes es poden tòrcer amb facilitat. Mira que fa anys que pregam per una millora en el transport aeri i, tot i alguna passa positiva, com la OSP amb Madrid, poc hem avançat. Fins no fa gaire semblaven bufar vents favorables perquè tots els partits estaven d'acord amb impulsar una tarifa plana de 30 euros en els vols interinsulars, un plantejament nou per respondre a un vell problema. Però ara es dóna la curiosa circumstància que la bona notícia que el Govern de l'Estat apujarà el descompte de resident a un 75% destapà les discrepàncies entre el Govern del pacte i l'oposició del PP, que governa a Madrid. Aquest defensa el 75% mentre que Francina Armengol i Marc Pons demanen els doblers de l'increment per gestionar la tarifa plana. En aquesta discrepància no hi ha ideologia, sinó l'interès partidista de veure qui es penja la medalla de la millora.

Que s'hagi de fer un descompte del 75% ja demostra la perversió del sistema. No hi ha res que es vengui amb un descompte tan elevat. És el sistema que ha anat bé a les companyies, jugar amb tarifes molt elevades, per aplicar grans descomptes i a més la bonificació per resident. I les taxes, les despeses de gestió, el cost per targeta de crèdit, les maletes que paguen. Alguna companyia ha arribat a regalar viatges a Menorca aplicant la tarifa més elevada per cobrar després el 50% de resident i guanyar més doblers que si s'hagués venut a «preu de mercat».

Noticias relacionadas

Per altra banda, la tarifa plana crea alguns dubtes que ha de resoldre Europa i en aquest procés està el Govern. Ara bé, si Madrid s'enroca amb el 75 i Palma amb la tarifa plana, al final tornarem a quedar com quan et diuen que la gran notícia de l'1 d'abril era pel dia d'enganar.

Els partits que governen a les dues capitals haurien de ser capaços d'arribar a un acord. Si deixen de pensar en les estratègiques i se centren en els objectius comuns.