TW

Quan van aparèixer les televisions privades, la de pagament Canal Plus era una raresa. La televisió s'entenia com a gratis per definició, tot i ser en certa manera fals. Sèries, concursos, pel·lícules i esports entraven a casa sense més pagament que haver d'ingerir una filera d'anuncis entre capítol i capítol de «El Príncipe de Bel Air». Però la cosa va canviar, i ara qui vol veure la lliga de futbol o les millors produccions de ficció ha de passar per caixa, si es manté dins de la legalitat.

Amb internet i el que se'n deriva passa el mateix. La sensació de gratuïtat, de nou amb impertinents anuncis col·laterals, és un miratge que acabarà per mutar. Els serveis de qualitat s'hauran de pagar d'una manera o altra.

Noticias relacionadas

Ara els usuaris més informats de la revolucionària aplicació WhatsApp estan en peu de guerra perquè ha anunciat que compartirà dades d'ús amb Facebook per millorar els serveis publicitaris, i segurament alguna cosa més. Jo mai he pagat un euro per fer servir WhatsApp, i no som tan innocent com per pensar que els senyors que el van crear i l'exploten m'estan fent un favor, que són una emotiong.

Per això, sigui mitjançant Facebook o d'una altra manera, no tinguin cap dubte que WhatsApp ens cobrarà a vostè i a mi per poder anunciar als de casa que poden abocar l'arròs que ja venim o compartir una foto de la darrera gesta del petitó. Com? Com en puguin treure més rendiment.

És prudent i intel·ligent ser gelós amb la privacitat d'un mateix, però no s'ha de fer des de la innocència. Gairebé res és gratis. Fins i tot el paisatge de què gaudim ens ha costat alguna cosa. De la quota del Plus hem passat a peatges més sofisticats, sibil·lins, subliminars. Pensar que han desaparegut és, simplement, ignorar la realitat. Qui no vulgui exposar les seves dades personals a interessos empresarials, que tiri l'smartphone al mar.