TW

Tampoc és qüestió d'estar tot el dia de mal humor i escandalitzar-se amb cada disbarat que t'arriba. Per açò avui aprofitarem el privilegi de tenir una pàgina d'opinió per dedicar-la a la broma. Així que no rallarem de si hi haurà govern o noves eleccions. «Ja s'ho faran», mos atrevim a dir per una vegada. Ni tampoc no direm res de totes les altres coses que pengen.

Mos dedicarem als acudits, als xistes, que deim en bon menorquí colonitzat. N'he triat uns quants de molt bons i he d'avançar que no són meus. Avui no estava gaire inspirat i els he copiat tots. Açò sí, els he hagut de triar entre més de mil, i així és que si qualcú els troba bons, per poc que remeni en trobarà per dar i per vendre, «per na Clara i sa fia», que es deia en un temps.

Açò era a Màlaga, a un poble que es diu Archidona. El 2013 aquest govern espanyol que mos ha fet estalviar tant, van acabar una presó nova per a 2.000 residents, però encara no n'hi ha cap que l'hagi pogut estrenar. Va costar 130 milions d'euros. Està tan tancada com la dessaladora de Ciutadella i el manteniment costa 800.000 euros anuals.

Ara anam a Toledo (amb l'AVE) i la cosa és més modesta. El 2011 van inaugurar un –atenció, perquè el nom impressiona- Centro de Recepción de Turismo Cultural. Va costar 8 milions d'euros, va funcionar un any i mig i llavors el van tancar perquè no tenia cap utilitat. I no hi anava ningú, clar.

Saltam a Burgos, cosa que podem fer amb l'AVE, l'autopista gratuïta o l'avió, si en llogam un. El 2008 van prendre la sàvia decisió d'ampliar l'aeroport, ja que fins aquell dia no l'emprava ningú. Van gastar 45 milions i continua buit. També hi va haver increments de costos, com a les rotondes de Menorca, naturalment.

Noticias relacionadas

I ara, cap a les Costas de Levante, que es diu quan no es vol pronunciar el nom maleït de País Valencià. Devora Alacant, per ser exactes. La Ciutat de la Llum, una inversió de 500 milions d'euros per crear el primer centre de cinematografia d'Europa... o del món? Era la il·lusió dels presidents Zaplana i Camps. O us pensàveu que només li agradaven els vestits d'anar mudat? El van inaugurar el 2005 i van arribar a fer 6 pel·lícules. La Ciutat està tancada i ha sortit a subhasta per 40 miserables milions.

La investigació a totes: és el futur del país, diven. Per açò es va construir el Instituto Molecular de Alcalà de Henares. L'obra es va acabar l'any el 2011, amb una inversió de 40 milions. Està tancat i, si es permet la broma, criant molècules.

De Madrid podem anar en un no-res a Galícia, amb l'AVE, que per açò l'han posat. A la Cidade de Cultura, que conserva l'honor que la primera pedra la va posar don Manuel (Fraga). Duen gastats 450 milions d'euros i, segons els veïns, només s'empra per a qualque acte oficial. És a Santiago de Compostel·la i l'obra és guapa, clar que sí.

I amb tants d'AVE, i perquè qualcú els amortitzi una mica, travessarem la Península de capa a cap per anar a Cartagena, a la Comunitat de Múrcia. Que per cert, va tenir delegació comercial a Nova York abans que Catalunya i a la premsa ningú no se n'escandalitza. El Palau d'Esports de Cartagena, iniciat el 2009 i que du gastats 21 milions d'euros. L'actual alcalde l'anomena «El Palau dels Horrors» i diu que acumula factures pendents per valor de 200 milions d'euros més. Està tancat.

De Cartagena encara anarem a Còrdova, també a cop d'AVE. El 2008 van ampliar l'aeroport amb una despesa de 100 milionets més, sense que els hi fes cap escrúpol pensar que devora tenien els de Sevilla i Màlaga. El 2014 van passar per la seva terminal uns 7.000 passatgers, en comptes dels 180.000 que havien previst els diguem estudis. El cas és tan espectacular que el Tribunal de Comptes de la Unió Europea li va darrera, com també hi va en altres acudits anteriors.

I prou broma per avui. Però una cosa sí que la voldria afegir. Amb tantes despeses, ja s'entén que l'Estat no pot disposar dels 5 milions anuals que diven que costaria abaratir els transports de Menorca i les altres illes. Què trobau! Ara bé, com diu la cançó, «que viva España».