TW
0

L'energia de Sant Joan es desplegà ahir en tota la seva intensitat al Caragol des Born, el primer del bienni. El fabioler entrà a la plaça a les 17.45 hores. El seguia la qualcada, integrada en la tanda d'ahir per 97 genets. Durant uns deu minuts, tots els cavallers i la gernació esperaren l'entrada del caixer senyor i sa capellana. L'espera es va fer interminable. A les 18 hores, entraren els tres últims cavallers de la qualcada, els de major edat. Passaven uns minuts de l'hora en punt quan el caixer senyor inicià la carrera al galop pel carrer Major des Born, pel passadís que obrí la gent. Manuel de Soto Martorell protagonitzà una entrada ràpida i espectacular, amb la guindola a la mà i amb el somrís a la cara. La Banda de Música de Ciutadella encetà el primer jaleo de les festes i la gernació que atapeïa la plaça esclatà i vibrà.

Però el caixer senyor va fer l'entrada en solitari, un fet que va sorprendre. La gent concentrada a la plaça desconeixia en aquell moment que sa capellana, Florenci Sastre Portella, havia patit una caiguda al cap de cantó del carrer Martorell. Sa capellana va patir un cop al cap i va haver de ser traslladada a la Clínica Menorca. El seu germà Josep, rector de Sant Climent, va haver de sortir en representació del caixer capellà. El substitut no s'incorporà a l'acte festiu fins després de finalitzar la primera volta del Caragol des Born i ho féu entre els aplaudiments del públic. Eren les 18.20 hores i el caixer senyor i el caixer capellà entrant es saludaren ajuntant les dues guindoles a braç alçat.

Va ser un Caragol des Born amb dos substituts a la Junta de Caixers: Tòfol Bosch, l'amo d'Albranxella, en representació del caixer pagès de tramuntana i cosí, Pau Bosch; i Josep Sastre Portella, amb experiència a la festa com a capellana, en representació del seu germà Florenci, capellà del bienni.

Caiguda d'un jove genet
Després de la volta sense música i just iniciat el segon jaleo, un jove genet i el seu cavall van caure ben davant els músics. Va ser una aparatosa caiguda que obligà l'evacuació de Josep Fedelich Benejam, de 12 anys i un dels cavallers més joves, fill de l'amo de Sant Sebastià.

Tot i l'ensurt, sense gravetat, la bulla continuà i el cos a cos de cavalls i gent va tornar a brindar l'espectacle central del Dissabte de Sant Joan, amb una excel·lent actuació de la Junta de Caixers i els genets de la qualcada, amb l'amo de Son Catlar, pare del caixer pagès de Son Tica, com a genet de major edat, amb 72 anys. A les 18.40 hores, el fabioler enfilà el carrer Major des Born cap el carrer Sant Joan Baptista per a iniciar la peregrinació a l'ermita. Mancaven uns deu minuts per les 19 hores i ja no hi havia cavalls a la plaça. Va ser un Caragol des Born àgil, que finalitzà amb milers de braços alçats per acomiadar l'actuació de la banda de músics.