TW

El temps segueix igual, malgrat que ens trobem al cor de l'hivern, que només apareix al calendari. D'aquesta marxa, no en tendrem. Però el que fa més falta és l'aigua. Els cultius ja no creixen. Únicament apareix el vent molest de ponent. Comença la setmana dels barbuts que serà de tot, menys freda. Els freds llargaruts de la Setmana dels Barbuts han quedat trastocats i són per altres indrets. Tradicionalment, hi ha tres sants que duien llarga i espessa la barba: Sant Pau ermità i Sant Maure, que arriben divendres dia 15 i Sant Antoni, dissabte i diumenge que ve.

SANT ANTONI ARRIBARÀ AMB SEQUERA I VENT. L'actual lluna nova influeix moltíssim en les collites, en la salut i en la vida de les persones. El girant ha estat a les 2 hores i 31 minuts de la matinada. Els pronòstics diuen que durant la segona quinzena del mes vendrà fred. Durant aquesta lluna, per anar bé, s'ha de tallar la fusta per obrar. Arriba la gran festa que inicia el cicle agrícola. Sant Antoni, patró de Menorca, també ho és del bestiar i de tots els agricultors en general.

Noticias relacionadas

GUARET DE GENER FA L'AMO CAVALLER. Dimarts es compleixen els dotze primers dies de l'any, que segons alguns càlculs indiquen el temps que farà durant els dotze mesos següents. Un sistema molt semblant als «comptes de Salomó». Diuen també aquests auguris que si es veuen moltes estrelles, al vespre de la dotzena nit, tendrem un estiu sec i les gallines faran molts ous. Els sembrats de cereals, sense ambient fred, no han pogut arrelar i el mal diagnòstic del temps és evident.

SANT ANTONI EMBOIRAT, SANT JOAN ESTRELLAT. Sant Antoni sempre arriba amb optimisme, encara que la situació meteorològica sigui molt complexa. Hi ha un averany antic que al·ludeix a l'oportunitat de preparar en aquests temps les terres per a la primera sembra de la tardor. Així s'airegen i les pluges s'afiquen més en el sòl, aportant una millor salud. Hiverns com el present posen tristor a la cara dels agricultors. Sobretot perquè la pluja que cau abans de Sant Antoni fa molt bé a la terra. El temps no impedirà la festa ni la benedicció d'animals.