TW

Demà és del Dia dels Treballadors i avui tinc aquí una parella de menorquins que van acceptar la meva proposta d'opinar sobre les perspectives laborals de Menorca. La conclusió és que Menorca ha de millorar el que ofereix si realment vol conservar el que té.

De conversa serena i agradable, els peus a la terra i el cor a l'Illa, ella fa l'últim curs dels estudis d'educació primària, i ell ja ha acabat el grau superior en sistemes operatius i ara treballa en una multinacional. Tots dos a Barcelona.
Ella creu que pot parlar en nom dels molts que van haver de marxar de Menorca per estudiar a la península, i afirma que «estem acabant la carrera i ens trobem en una situació difícil: hem de seguir estudiant i cercar alguna feineta per continuar a Barcelona? O hem de tornar a Menorca per mirar de treballar en allò que hem estudiat?».

«Vivint a Barcelona veig el món des d'una altra perspectiva, i tinc la sensació que tornar a Menorca seria com estancar-se perquè a l'Illa les possibilitats de feina no van gaire més enllà de l'hosteleria i el comerç d'estiu».
I ell diu que «en el meu cas vaig tenir molta sort ja que encara no havia acabat els estudis i ja estava treballant, i això a Menorca és impensable perquè crec que en el meu camp, informàtica, Menorca no pot oferir-me ara per ara una bona feina. Entenc que en aquest món tan globalitzat, a les grans empreses no els interessa d'establir-se en una illa».

Trobo que aquí s'equivoca perquè precisament la globalització i l'extraordinària dinàmica de les comunicacions modernes podrien fer que certes empreses facin certes feines des d'una illa com Menorca, si Menorca volgués oferir-los avantatges per instal·lar-s'hi. La creació de lloc innovadors de feina a Menorca no és per tant un impossible.

Sobre les perspectives laborals de Menorca, ell diu: «Després de trobar una bona feina a Barcelona, estable i d'això que vaig estudiar, ni et planteges la opció de tornar a Menorca, almenys en aquest moment.» I ella apunta: «La opció de tornar a Menorca intento d'evitar-la, excepte que no em quedi més remei. No hi tornaria perquè estaríem amb les mateixes feines d'estiu, i m'interessa fer de mestra.»

Noticias relacionadas

Són gent jove, amb ganes d'estudiar i de fer feines. Amb necessitat de treballar. Són el futur, i no veuen el futur laboral en Menorca perquè Menorca no sembla gaire preocupada per retenir-los, o per cridar-los a casa un cop ben estudiats fora. Anar-se'n per estudiar no és pas dolent, el que fa molt de mal és que no trobin perspectives per tornar-hi.

Els pregunto: Penseu que el turisme és realment allò que Menorca necessita per poder oferir oportunitats de desenvolupament? Ella diu que no, que el turisme només és feina d'estiu. I afegeix que tot i que és el motor de l'Illa, és un motor que cada cop està més malament.

Considereu que els càrrecs de màxima responsabilitat haurien d'estar reservats per als menorquins? «No. Tothom hi té dret, tothom es mereix l'oportunitat d'accedir a un alt càrrec. Si estan ben preparats no s'ha de discriminar pel lloc d'origen».

Cap al final de la nostra conversa els pregunto si Menorca té el braços prou oberts per a les persones que venint de fóra vulguin instal·lar-s'hi a fer feines, a desenvolupar una idea o un projecte, a fer una família, a arrelar-s'hi?
«Menorca els obre els braços a tothom, i segur que tothom serà ben acollit si arriba amb bona voluntat i ganes de quedar-s'hi a fer feines. Però tot depèn que hi hagi feina i bones escoles».

Demà és dia de reclams laborals, prou necessaris i urgents. I és una urgència que l'actual autoritat i les futures autoritats facin feines tots a la una per tal de promoure l'illa, no ja per al turisme, que no soluciona problemes a llarg termini. Sinó promoure Menorca per tal que vinguin empreses i indústries, i perquè tornin els que van marxar.

bello.cat / jordibell@gmail.com