TW
0

Som un grup de capellans interessats per la justícia d'acord amb la doctrina social de l'Església. Darrerament ens han arribat informacions queixoses sobre la situació laboral en diferents establiments hotelers; açò ens ha duit a reunir-nos amb alguns treballadors/es d'aquest sector per conèixer més de prop les seves condicions de feina.

Com a resum d'aquesta conversa, volem assenyalar el següent: tot i que el conveni vigent en el món de l'hostaleria és bo, segons ens diuen, les mancances observades tenen dues causes principals: l'avarícia d'alguns empresaris, per una banda, i el desconeixement dels drets laborals per part de molts de treballadors. També l'elevada demanda de feina en temporada turística a causa de l'atur fa que molts de treballadors/es acceptin fàcilment unes condicions poc favorables tot ignorant, de vegades, el conveni vigent en el sector per tal d'aconseguir un lloc de feina ni que sigui temporal i precari. Si bé és ver que l'atur baixa en aquesta temporada, tanmateix no podem qualificar com a digne el treball que es realitza en condicions injustes. La crisi no pot ser aprofitada ni per callar ni fer callar sobre uns drets irrenunciables.

Una bona informació donada per l'empresari i reclamada pel treballador afecta qüestions tan bàsiques com el sou corresponent a la jornada laboral d'acord amb el conveni i la  categoria del treballador/a dins l'empresa, els drets adquirits sobre allotjament i antiguitat, la baixa i/o jornada reduïda per maternitat, el pagament de les hores ordinàries i de les hores extra no equiparables a incentius, els dies lliures setmanals...

Estem convençuts que aquestes situacions només es podran corregir i millorar des de l'honestedat en les contractacions, una informació clara i entenedora amb l'assessorament que faci falta, i una solidaritat per part dels obrers que recolzi els qui s'atreveixen a reclamar allò que és just per a tothom. Consideram que en aquestes qüestions els sindicats hi tenen un paper insubstituïble.

Des de la nostra situació externa però solidària, no podem tenir altra actitud que la de donar suport a tot allò que és just i s'encamina en la línia d'una millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores. No es tracta només de tenir feina sinó una feina digna de tota persona humana.

Acabam de conèixer la notícia d'un increment del nombre d'inspectors laborals encarregats pel Govern balear de vigilar les condicions de feina a les empreses: ens agradaria que la seva inspecció constatés que els convenis es compleixen escrupulosament sense haver d'obrir expedients sancionadors. Si no és així, sabem que les lleis hi són perquè es complesquin.

Francesc Triay Vidal, Cristòfol Vidal Barber, Joan Febrer Rotger, Joan Bosco Martí Marquès, Miquel Romero