TW

Davant la notícia publicada al Diari MENORCA (7-8-2015) sobre la retirada, per part de la Conselleria d'Educació, del concert d'una unitat de batxillerat al centre concertat La Salle de Maó puc concloure que: Hi perdem tots!

En primer lloc, els alumnes, el centre de tot sistema educatiu. Uns, amb la recerca d'un aprenentatge més personalitzat, grups més reduïts, i els altres, pel fet de poder gaudir d'una atenció més individualitzada al no veure saturat el grup classe, cosa que pot fomentar la impersonalitat i fins i tot la falta de motivació vers la consecució d'un títol com és el de batxillerat.
En segon lloc, els professors. Com a professor, es fa millor feina amb un grup reduït que no pas amb un grup nombrós. Les interaccions alumne-mestre són més directes i el feedback sempre és més efectiu. No és el mateix proposar quatre diferents treballs d'investigació que set, i corregir-los.

Els pares també són perdedors amb aquesta opció per part de la Conselleria. Si sols hi ha una opció, no es pot triar, a menys que tenguis recursos per buscar-les fora de l'Illa, que n'hi ha moltes i variades. Però clar, ja estem parlant de la butxaca de cadacun. I entrem de ple en el món de les diferències. Ha de ser, sí o sí, un batxillerat concertat, obert a totes les famílies de l'Illa. Si un pare/mare inscriu el seu fill o filla a l'escoleta, el manté a infantil, segueix a primària i continua a secundària, cal esperar que pugui continuar amb el batxillerat al mateix centre; que està d'acord amb l'ideari del centre i que, baix el seu punt de vista, li agradaria continuar.

Menorca, baix el punt de vista educatiu, també hi perd. Si diem que com més diversitat hi ha a una comunitat, més rica és, més debat es crea, més necessitat de diàleg sorgeix, no donant opció a un batxillerat concertat (i m'és igual que sigui a Ciutadella, a Ferreries, as Mercadal o a Alaior) es perden tots aquests valors nascuts de la pluralitat.

L'illa de Mallorca té batxillerats concertats, la d'Eivissa també, i dos, per cert (són més habitants), i a Menorca ara ens quedarem sense. Ara és el moment de poder tenir una diferència menys entre les illes, de fer palès aquest principi d'igualtat d'oportunitats per a tots els habitants d'una mateixa comunitat. Prou de diferències entre persones d'una mateixa comunitat! Encara n'hi ha massa!

Hi perd la Conselleria. Seria un centre menys a coordinar, a animar. També una despesa econòmica més, però quasi tots sabem que els centres concertats són un estalvi, que dos companys amb la mateixa titulació, i per la mateixa feina, no cobren el mateix de l'únic pagador.

M'agradaria que la Conselleria fes una reconsideració i pel bé de tots els que volem la diversitat formativa a l'estimada Nura, tornàs al decret de 25 d'abril concertant la unitat de batxiller. Que el tarannà que es vol donar al Consell de Menorca amb el tripartidisme fos també una realitat en el sector educatiu de Menorca.