TW

El passat mes de maig va sortir una convocatòria de l'Ajunmment de Ciutadella per a la formació d'una borsa de treball d'ajudants de jardiner mitjançant procediment de concurs- oposició.

Aquesta oposició constà de dos exercicis pràctics relacionats amb les feines pròpies del lloc de treball. El primer, sempre segons les bases de la convocatòria, es puntuaria de 0 a 10 punts, quedant eliminats els aspirants que no obtinguessin un mínim de 5 punts, per a passar a la segona prova pràctica dos dies més tard.

Doncs be, a la llista d' admesos hi havia 50 persones apuntades i convocades en petits grups cada mitja hora a l'espai verd de Son Oleo el dia 28 de Juliol.

La prova consistia en preparar un trosset de terreny, es a dir, cavar uns 25 centímetres, posar-hi terra i una mica d'adob i sembrar-hi quatre testets de floretes, amb un temps aproximat de 20 minuts. En acabar es va comunicar als aspirants que l'endemà hi hauria exposat al taulell de l'Ajuntament els noms dels que havien superat el nivell per passar a fer la segona prova practica el dia 30.

I aquí és quan ve la nostra sorpresa. Voleu creure que al llistat només hi havia dues persones amb la qualificació de Apte?

Voleu fer-nos creure que de 50 participants que van ser admesos per formar la borsa, tots ells al·legant formació de jardineria, només dos van obtenir la puntuació de 5 punts?

No serà que els dos aptes ja es sabia per endavant qui serien, com ja hem vist en altres ocasions?

Ignorem si hi ha una normativa universal per a la sembra de flors a una pastereta. Si és necessari executar al mil·límetre aquesta sembra en funció del tipus de flor de que es tracti, etc., però creiem que, en qualsevol cas, valorar això (el disseny de parterres florals) és una postura tant i tant subjectiva que no crec que sigui tasca per a un «ajudant de jardiner».

Així les coses, pensem que eliminar a 48 persones (de les quals ben segur que la gran majoria sabien fer aquesta tasca, doncs no es massa complicada que diguem i qualsevol persona a casa seva acostuma a fer-la) amb menys de 5 punts per sembrar quatre floretes és la manera per llevar-se del damunt a una pila de gent, que potser si haguessin passat a la fase de valoració de mèrits haguessin pogut fer ombra als dos escollits.

D'aquesta manera, impedint el pas a la segona prova pràctica i sobretot a la fase de valoració de mèrits, tot resulta molt més fàcil per fer entrar a aquells que ja hi estaven predestinats, i sense tenir que donar cap mena d'explicació, del què s'ha fet i del com s'ha valorat, doncs no hi han puntuacions, explicacions o criteris coneguts, de cap mena. La nostra lògica ens diu que allò més normal fora que dels 50 haguessin passat al menys 30, i desprès de la segona prova altres 15 o 20 tenint en compte les tasques que havien tingut que dur a terme. A continuació vindria la baremació dels mèrits, i d'aquesta manera es crearia una borsa de treball de la qual s'aniria agafant a la gent en funció de les puntuacions totals elaborades fruit de les dues proves i dels mèrits al·legats per cadascun. A més, amb el temps, això donaria oportunitat a la gent de la borsa d'anar fent mèrits (cursos relacionats amb la feina, etc...) i tenir una borsa mòbil on el que més es preocupés tindria la oportunitat d'escalar llocs dins de la mateixa borsa al llarg dels anys, com se sol fer a les altres borses.

D'aquesta manera, l'Ajuntament sempre hi comptaria amb els millors (en preparació, esforç, etc.) i es motivaria a les persones a seguir formant-se.

De la manera com s'ha fet aquest procés, tot això queda exclòs i per tant es tenen les mans lliures per fer i desfer amb la feina pública, on sempre s'ha dit que hi entren aquells que coneixen algú o que tenen algun enchufe. Aquest concurs - oposició ens dona tota la sensació de que ha estat una pantomima per ocupar uns llocs de feina donats i pensats per endavant per a unes determinades persones.

Ens agradaria pensar que aquest nou Ajuntament d'esquerres reflexionarà envers el que diem, es replantejarà aquesta qüestió, i puguem veure com planteja d'una manera imparcial i transparent la repetició d'aquestes proves, de manera que no doni lloc a la sospita dels ja antics i coneguts favoritismes.

El fet de fer públic quest escrit té la sana finalitat de que altres persones implicades i/o perjudicades en aquests temes, puguin expressar també la seva opinió i/o adherir-s'hi si els hi convé. A la vegada volem també motivar i estimular als nostres organismes per què aquestes formes d'actuar es vagin deixant enrere en favor de la transparència en tots els aspectes públics, transparència tan i tan reclamada per la societat aquests darrers temps.