TW

La Conselleria d'Educació despedeix la legislatura pintant de gris l'Escola d'Art de Menorca. A la mateixa avinguda de l'escola també es troba, recentment pintat en gris, el CEIP sa Graduada. Sí, un centre d'Infantil i Primària de color gris.

Pensau que algú ha demanat opinió als docents, als pares, als treballadors o als alumnes? No. Ningú ens ho ha demanat i esperem que aquesta sigui la darrera legislatura en què la gestió dels bens públics es faci sense els professionals que en són responsables i els seus usuaris.

Per què s'ha triat el gris? Potser és una tria aleatòria? Sabem que el verd ha estat el color que ha visibilitzat les protestes en educació. Aquest segur que el descartam. És el gris el color de la gestió del Govern? No és una mala pregunta si tenim en compte que als baixos de l'Escola d'Art de Menorca hi trobam la delegació de la Conselleria d'Educació.

Què sabem del gris? El gris és allò més allunyat del que anomenam colors. És, juntament amb el blanc i amb el negre, un to neutre. No és la llum ni és la foscor, és la penombra, allò que roman amagat.

Gris també és el to d'aquell avantprojecte de llei amb el qual amenaçaven prohibir als professors expressar els seus posicionaments polítics, corporatius, familiars o personals per tal de garantir la convivència als centres; és el to de la llei de símbols que prohibia penjar res, però en especial els llaços quadribarrats, a les parets dels centres, amb la voluntat d'amagar el nom de la llengua que parlam al territori; gris és el to que embruta el blanc i debilita el negre. Tot i estar enmig és lluny de ser el terme mig; és el color de la mediocritat, el de la manca de caràcter i de sentiments. És també el color dels pobres.

Gris és el to de la LOMQE, el de la voluntat homogenitzadora que cerca eliminar les diferències i la diversitat. És el to que millor defineix allò que està fent el govern amb el sistema educatiu i, en especial, amb l'educació artística. Sabeu que a partir del proper curs volen rebaixar les hores de música i de plàstica i es cerca plantejar-les com matèries optatives pels nostres alumnes? Cada vegada més enfora queda la idea d'una educació integrada que abasti tots els aspectes en els quals es desenvolupen les persones.

A les Illes Balears la societat ha castigat, a través de les urnes, la follia de gestionar l'educació per Decret Llei, tot ignorant els Consells Escolars i qualssevol òrgans de control. Ara toca posar ordre i xerrar amb tots; per això necessitam sortir de la urgència i de les empentes de la nova normativa. Queden molts de litres de pintura gris a les dependències de la Conselleria i és a les nostres mans canviar el rumb que s'ha duit fins ara. Des de les assemblees de docents hem demanat l'ajornament de la implantanció de la LOMQE pel proper curs i des de diferents claustres s'està votant en contra d'aprovar les propostes de la Llei Wert, de la mateixa manera que votàrem en contra del TIL.

A Menorca i a totes les altres Illes es parla de fer un pacte. Fa anys que s'hi treballa i encara queda feina per fer. Cal tornar-ho a dir: ens urgeix curar-nos de governs que se senten per damunt del poble que governen i que gestionen el que és de tots pels interessos d'uns pocs.

Els colors ens enriqueixen i ens expressen en la diferència, què vos sembla si pintam amb colors l'escola?