TW

Ja fa prop de vint anys l'Associació Amics de la Mar del Port de Maó fa una tasca, amb una gran precarietat de mitjans, de salvaguardar les embarcacions tradicionals de la rada maonesa, restaurant i recuperant-les perquè tornin a navegar, organitzant periòdicament trobades de vela llatina.

Aquest any però no podrem dur a terme les nostres activitats, principalment la trobada de vela llatina del port de Maó per Sant Pere, i les demostracions de vela llatina de les festes de Santa Anna i Gràcia, al no poder fer ús del varador de l'illa Pinto per el manteniment de les embarcacions, hem de recórrer a nàutiques privades, amb el sobre-cost que representa degut a que les barques de fusta necessiten de més temps d'estada fora de l'aigua, amb la corresponent despesa d'ocupació del varador, agreujat per la manca de suport rebut per part de les administracions aquests darrers anys, al no renovar-nos el conveni subscrit en anteriors legislatures, per a la participació en les festes del Port.

Tampoc podem accedir lliurement a les embarcacions amarrades a l'illa Pinto, ni tenir accés a les arboradures i veles allà emmagatzemades, a part de la documentació i material de l'Associació, hem de recórrer als domicilis particulars dels membres d'aquesta junta per fer les reunions necessàries per el dia a dia de l'Associació i custodiar el que no ha quedat bloquejat a l'Illa.

Com podem fer partí-ceps d'aquesta herència patrimonial historio-marítima al nostre jovent si no hi ha espai físic on fer-ho?

El futur de l'Associació és incert i l'important patrimoni material que Amics de la Mar Port-Maó ha anat salvant de la seva destrucció a base d'anys i esforços generosos de moltes persones, si no s'aconsegueix que tengui un tractament adequat es pot perdre definitivament.

Ens agradaria que mentre avui, a Menorca, es dediquen esforços important, lloables, per revaloritzar el seu passat arqueològic, també es comptàs amb aquest aspecte tan important que és el seu passat mariner i la seva cultura de la mar.

Quina diferencia, amb altres indrets on les barques clàssiques formen part indispensable de la oferta lúdica per atraure visitants i mostrar la diversitat del patrimoni marítim, un patrimoni que forma part de les nostres senyes d'identitat i una activitat de la qual potser siguem els darrers en la nostra voluntat de que no es perdi irremissiblement ja per sempre.