TW

Llegíem fa pocs dies la noticia que aquest any el Govern Balear i el Consell posaran en marxa quaranta-nou noves places per a persones dependents.

És una bona noticia, perquè a dia d'avui no hi cap plaça lliure a Menorca. Ni de convalescència, ni de curta estada. Segons ens diuen dels serveis socials, ni pagant hi ha lloc a cap geriàtric en tota Menorca.

Aquests darrer mes al nostre entorn estem patint el greu problema que representa tenir una persona major malalta, sense familiars directes que la puguin atendre.

El passat mes de gener la nostra parenta va patir un ictus que la va deixar amb greus mancances que l'impedien tornar a fer vida normal. Aquest fet evident tant pel personal sanitari com pels familiars es va agreujar quan, 24 hores després del seu ingrés hospitalari, ens van dir que si no trobaven un lloc per passar el període de recuperació, procés que dura uns sis mesos, per tant hauria de tornar cap a casa seva.

Fins aquí trobaríem molts casos similars. El problema esdevé quan ens plantegem en quines condicions torna a casa seva. Fins aquell moment havia estat una persona totalment autònoma i tenia una bona qualitat de vida tot i tenir una edat avançada. Però és filla única, fadrina i sense fills, per tant la seva família directa és redueix a un grapat de cosins que ronden la seva mateixa edat.

Desprès d'allargar deu dies l'estada a l'hospital van aconseguir plaça a un geriàtric, però al qual només hi podria estar trenta dies (ja n'han passat quinze). Ara ens han dit que d'aquí una setmana haurà de partir, qui sap a on, ja que la plaça que ocupa estava reservada per una convalescència quirúrgica que s'ha avançat.

Per lo vist la Sra. consellera ha dit també que «mentre quedi una sola persona en llista d'espera, cal continuar treballant intensament». Quin consol!

I jo em demano, -Qui ha de seguir treballant intensament? Imagino que qui ho ha fet fins ara, els cuidadors que van sobrepassats de feina amb la saturació dels centres i sense els recursos per donar a bast i un bon servei.

Mentrestant i fins que aparegui el seu nom a la llista de dependència, aquesta persona malalta i sense família que se'n pugui ocupar 24 hores al dia 7 dies a la setmana, ha d'adequar la seva vivenda i trobar personal per cuidar-la per uns dies, setmanes o...

A qui correspon ajudar-la a tenir unes condicions de vida digna?