TW

Pels mitjans de comunicació i directament a través dels companys d'Amics de la Mar Port-Maó hem sabut la notícia que Autoritat Portuària ha ajornat la decisió de cedir-los en ús una de les edificacions de La Solana del port de Maó, com a seu de les seves activitats de conservació i recuperació de tot allà que fa a la cultura marinera al llevant de la nostra illa, per tal de confrontar-la amb una proposta, recolzada per l'Ajuntament de Maó, de dedicar l'esmentada edificació a una activitat econòmica.

Sense menys tenir les activitats econòmiques que generi i pugui generar el port de Maó, Amics de la Mar de Menorca, associació sense afany de lucre, que dedicam, també, la nostra tasca a la cultura de la mar, lamentam la decisió d'Autoritat Portuària i en solidaritzam amb els companys de l'associació de Maó, per tal que entenem que una illa i una ciutat com Maó, no pot viure d'esquena al seu passat mariner i la cultura que aquest passat ha generat.

La decisió que, finalment, prengui Autoritat Portuària, afectarà també el futur de l'important patrimoni material que Amics de la Mar Port-Maó ha anat salvant de la seva destrucció a base d'anys i esforços generosos de moltes persones i que si no s'aconsegueix que tengui un tractament adequat es pot perdre definitivament.

Lamentam que mentre avui, a Menorca, es dediquen esforços important, lloables, per revaloritzar el seu passat arqueològic, es segueixi deixant de compte aquest aspecte tan important que és el seu passat mariner i la seva cultura de la mar.

Aquest estiu i amb motiu de la XXVI Trobada de Barques Clàssiques de Menorca, feta a Fornells els dies 4,5 i 6 de juliol, vàrem tenir la visita d'una embarcació arribada des del port de Sanary, en plena Costa Blava francesa, un indret privilegiat, situat en la primera divisió dels destins turístics de qualitat de tot el mon, escoltàvem amb enveja als companys francesos dir-nos que tant l'ajuntament com la autoritat portuària de les localitats de la zona, demanen per favor a les embarcacions clàssiques que s'agrupin totes juntes a llocs privilegiats dels ports, per dinamitzar les zones comercials i crear llocs d'atracció per als visitants. Açò, també és economia, economia i cultura, plegades, no confrontades.

Quina diferencia, amb altres indrets on les barques clàssiques formen part indispensable de la oferta lúdica per atraure visitants i mostrar la diversitat del patrimoni marítim. A Menorca que som rics amb aquest patrimoni, l'hem d'amagar dins d'una pedrera i es nega la possibilitat de tenir un lloc adequat per mostrar-lo a tothom que ens visita. Dediquem tots els esforços a promocionar el nostre Patrimoni Talaiòtic i organitzem un Congrés Internacional de Bones Pràctiques en Patrimoni Mundial, però dubtem entre crear espais on es faci visible aquesta riquesa envers un simple aparthotel? Que els hi direm als arqueòlegs que vindran de tot el món? Que millor un aparthotel que un lloc per visitar el nostre Patrimoni Marítim?

Navegam amb les nostres barques dins d'aquest port meravellós i veim com d'altres iniciatives hoteleres cauen a trossos, abandonades i en desús i no entenem com encara reincidim amb els mateixos errors.

Des d'Amics de la Mar de Menorca recolzem als nostres companys del Port de Maó en la seva aspiració a tenir una seu digne i seguir amb la seva feina de conservació i manteniment del nostre patrimoni marítim, un patrimoni que forma part de les nostres senyes d'identitat i una activitat de la qual potser siguem els darrers en la nostra voluntat que no es perdi irremissiblement ja per sempre, i animem a les autoritats a que inverteixin a futur mostrant el nostre passat, un passat ric amb patrimoni dins d'un port que va ser objecte de desig de tantes potencies de la època.

Atentament.