TW

Segons els experts, al menys que no se impulsin mesures contundents, hi ha una alta probabilitat de què, dintre d'aproximadament d'un segle, el món sigui 4 graus més calent de què ho era abans de l'era industrial. Abans de què s'alliberéssim a l'atmosfera l'anhídrid carbònic provinent de la combustió de quantitats ingents de petroli acumulats en el nostre planeta durant milions d'anys. L'hem consumit en un no res, en menys de 150 anys, res, un instant en relació amb al immens temps geològic que ha precisat la seva gestació. Dons com era d'esperar aquesta emissió enorme, extraordinària, rapidíssima de CO2 a l'atmosfera havia de provocar alguna mena de repercussió damunt el clima, i si li sumem la greu deforestació de les selves i boscos que el capten, el canvi ja el tenim aquí, el planeta ja és més calent que fa 150 anys.

Les geleres de totel planeta s'estan desglaçant, l'àrtic s'està fonent, el nivell del mar està pujant, ha augmentat la intensitat i freqüència dels huracans i ciclons. I aquest procés s'anirà agreujant, si no se prenen mesures radicals, provocant situacions catastròfiques per tota la humanitat.

No podem ser indiferents davant aquesta greu amenaça, s'ha d'actuar ja, i hem de prendre mesures correctores per impedir que la cosa vagi a més. Menorca en aquest moments està completament supeditada als combustibles fòssils, només 2 per cent de l'energia que empra és alternativa, una insignificança. Hem de prendre, ja!, consciència de la gravetat de la situació global i fer actuacions en l' àmbit local, fins i tot en l'àmbit domèstic de cadascú, tots podem prendre mesures per evitar l'emissió de gasos efecte hivernacle: mitjans de transport menys contaminants, menys calefacció, menys il·luminació, fins i tot una dieta més respectuosa amb el medi ambient.

És dintre aquest panorama planetari preocupant, que la Fundació Rubió ha pres la decisió de no ser indiferent, i ha organitzat, juntament amb el Diari Menorca, el I Forum per parlar d'Economia i Medi Ambient. En els estatuts fundacionals d'aquesta Fundació se senyala que un dels objectius d'aquesta és el foment de la cultura, i així ho ha fet encomiablement des de fa tres anys amb els «Diàlegs a Mongofra», però també en té un altre de gran interès, que és la promoció de la investigació científica sobretot en els àmbits agrícoles i ecològics, i aquí arriba aquest I Fòrum per abordar aquesta problemàtica, i debatre els reptes que tenim davant.

Menorca s'hauria d'encaminar cap una illa energèticament autosuficient en un temps breu, com ja ho ha aconseguit l'illa de Hierro a Canaries; la millor energia alternativa és aquella que no se consumeix, reduir la il·luminació pública al mínim possible durant la nit, seria un primer pas a fer, que de pas ens deixaria contemplar amb més nitidesa els estels; la preservació del paisatge és també urgent dons és el nostre gran atractiu; l'agricultura i la ramaderia ecològica s'haurien d'implantar localment d'una manera generalitzada.

Un aplaudiment per aquesta iniciativa de la Fundació Rubió, juntament amb el Diari Menorca, per recordar-nos que el canvi climàtic està aquí i que no en podem ser indiferents. Com deia un dels ponents del I Fòrum, sabem que el tabac mata, però seguim fumant, i de tant que hem sentit parlar del canvi climàtic hem deixat de fer-li cas.

Aquest I Fòrum ens ha recordat en veu alta que el canvi climàtic que ja ha arribat pot portar greus conseqüències, i que hem d'estar ben alerta.