TW

El dissabte 17 de matí, a la sala de convencions des Mercadal, una trobada formativa va tenir lloc organitzada pel «secretariat diocesà de Pastoral de la Salut». Hi assistiren gent dels diferents pobles de l'illa, majoritàriament dones. L'acte s'emmarcava en la campanya del malalt 2014 que té per lema «Fe i Caritat: també nosaltres hem de donar la vida pels germans». «La campanya, en paraules del responsable diocesà del secretariat, és una invitació a viure amb intensitat l'experiència d'una relació amb Crist, màxima expressió de la caritat de Déu».
Després d'unes paraules de presentació del Consiliari Cristòfol Vidal, el Bisbe Salvador va recalcar la importància d'atendre els malalts en nom de la comunitat cristiana i agraí als responsables de la pastoral de la salut, organitzadors d'aquesta jornada, la seva feina.

La doctora Dorín Moll, de Ciutadella, va ser l'encarregada de la primera xerrada. Amb paraules entenedores i clares, i el suport visual de la pantalla, exposà el tema de l'«envelliment saludable». Mantenir la salut mentre et vas fent vell comporta seguir activament autònom tant físicament com mentalment i conservar una qualitat i unes expectatives vitals: com s'aconsegueix açò malgrat el deteriorament inexorable que ocasiona l'envelliment? Després d'explicar com es produeixen les alteracions neuronals del cervell que duen a la demència coneguda amb el nom d'alzheimer, es demanava: anam cap a un envelliment saludable o més tost caminam en direcció a l'alzheimer?

Es tracta d'articular amb seny la nutrició i l'activitat física i mental, la participació social i l'aprofitament dels serveis sanitaris, sense descurar el cultiu de la pròpia espiritualitat. Aquest seny implica optar per la dieta mediterrània, estar ben informats del aliments aconsellables i saber prescindir dels que són nocius per a la salut. «Moure'm em fa bé i em fa sentir bé», és la motivació fonamental que ens ha de dur a aixecar-nos de la butaca i fer feines que comportin una activitat física així com programar-se uns exercicis físics adequats i constants. I que el cervell segueixi funcionant amb activitats de caire mental tant de joc i entreteniment com d'aprenentatge. Éssers socials que som, no podem quedar-nos tancats a ca nostra: la participació en la vida associativa és també una de les font de salut. Els serveis socials sanitaris, ben aprofitats, ens ajudaran a un control permanent del nostre estat de salut. Avançar en un envelliment saludable vol dir, idò, tenir cura d'un mateix no sols en l'aspecte exterior sinó també cultivant l'espiritualitat del propi món interior on radiquen la fe i la caritat.

A la segona part, la mateixa Dra.Moll explicà breument què són les «cures pal·liatives» i a qui s'apliquen. Es tracta d'aquelles atencions que els professionals sanitaris apliquen als malalts incurables per tal d'alleugerir-los el dolor en aquesta darrera etapa de la vida. El primer propòsit de l'equip és reajustar el pacient, els seus familiars i el seu entorn a la nova realitat d'aquesta fase terminal. El seu objectiu és doble: prendre les millors decisions sense perllongar inútilment l'agonia i, alhora, evitar d'accelerar el moment de la mort. D'acord amb el pacient (si és possible) i amb la seva família, es tracta d'esbrinar fins a quin punt cal actuar mèdicament o deixar actuar la naturalesa. Aquesta atenció descansa en la finalitat de garantir el dret de tothom a una bona mort.

Finalment, la infermera Pepa Juan Jurado va explicar en què consisteix l'anomenat «testament vital» i com és important deixar constància escrita de la pròpia voluntat per a la fase terminal de la vida quan, previsiblement, un ja no serà capaç d'expressar-se. El testament vital el pot fer qualsevol persona major d'edat que, d'acord amb els propis valors, expressarà per escrit la seva voluntat sobre les cures pal·liatives, la donació dels seus organs, la incineració o inhumació del seu cos. És una forma de preservar la pròpia dignitat per a quan una persona ja no serà capaç d'expressar-se i decidir.

La campanya d'enguany culminarà en la celebració diocesana de la Pasqua del malalt al Toro, diumenge dia 25, a les 17 h. amb una Eucaristia seguida d'un petit concert.