TW

Unes setanta persones van assistir el dissabte 22 de febrer a la Sala de Plens del Consell Insular de Menorca per escoltar a Vicenç Arnaiz, que durant un parell d'hores va oferir als oients un seguit d'eines i recursos per educar als infants. Partint de la base que per educar cal creure en l'educació, el psicòleg menorquí ressaltà la importància d'educar des de l'optimisme, la convivència i el vincles amb la família, i tenir en la natura, un marc de referència.

Respecte a aquest últim punt, Vicenç Arnaiz va comentar que les ciutats segreguen en excés els espais (parcs només per infants, bars només per adults, etc) dificultant així la tasca d'educar i compartir activitats. En canvi, la natura ofereix espais mixtes on compartir-les, a més de tornar el ser humà a la seva dimensió realista, en quan a què pertanyem a la natura i no pas que aquesta ens pertany a nosaltres.

Assenyalà també l' aparició de trastorns psicosomàtics com a resultat d'una vida excessivament sedentària, sense oblidar que l'ésser humà posseeix una energia física i psíquica a la qual se li ha de donar sortida perquè si es reprimeix, pot aflorar en formes de diferents trastorns.

I en quan a un fenomen més modern, emfatitzà la necessitat del silenci electrònic quan compartim temps amb els nostres infants, és a dir, «apagar les pantalles» per donar prioritat i centrar l'atenció amb els nostres fills.

Fer participar als infants en el dia a dia de la família, passant a ser actors i no simples espectadors, incloure'ls en la planificació de les tasques quotidianes i elaborar projectes, van ser algunes de les claus que va oferir Vicenç Arnaiz per tal que els infants puguin fer una gestió emocional adequada de tots els estímuls que reben del medi que els envolta.

Círculo de Psicología de Menorca va voler commemorar amb aquesta I Jornada de psicologia el dia de la Psicologia, que es celebra el 24 de febrer en honor a la publicació el mateix dia de 1575 del llibre «Examen de ingenios para las ciencias» del Dr. Juan Huarte de San Juan. L'associació pretén donar continuïtat a aquesta jornada i celebrar properes edicions per commemorar el dia de la psicologia amb jornades gratuïes i d'interés per a tota la societat menorquina.