TW
0

Ambientada a les acaballes del segle XIX i principis del passat segle XX al Poble Nou, "La putrefacció de la llum" descriu uns temps de gran convulsió política i social en els que la classe treballadora lluita pel seu reconeixement i per unes millors condicions de vida. A l'altre costat s´hi oposa la patronal, amb tot el recolzament de l'Estat i quan cal amb l'ajut de pistolers. Però la lluita no és neta a cap de les dues bandes ja que els anarquistes cerquen la revolució cremant fàbriques i esglésies i posant bombes als polítics burgesos i als grans empresaris..

En aquest context enverinat, coneixem als dos protagonistes principals de la darrera novel·la de Josep Massanés en la seva infància. Veiem Argilés i Figueres passejant per les afores de la ciutat i preguntant-se un a l'altre que volen ser de gran. Figueres vol tenir un forn de pa per tenir sempre menjar a casa mentre que Argilés voldria ser bibliotecari per viure rodejat de llibres.

La novel·la farà palès que els somnis d'infància poques vegades s'arriben a complir. Els nens creixeran en l'ambient hostil d'aquella època en la que la gent pobre encara estava més condemnada que ara.

En mig de tantes injustícies, Argilés i Figueres cobraran consciència política i lluitaran amb heroisme pels drets dels obrers i els desvalguts. A la Barcelona i a l'Espanya de principis del segle XX això era gairebé un suïcidi. No és estrany que en aquest ambient fins i tot la llum sembli pútrida.

"La putrefacció de la llum" va guanyar el premi Ciutat d'Eivissa de Narrativa 2015.

La putredacció de la llum

Josep Masanés

Editorial Balàfia Postals

225 pàgines.