Hi ha molts testimonis grafics sobre la presència del macer municipal | Joan Bagur Truyol

TW
5

El pròxim 16 de juny, la comitiva que protagonitzarà el Diumenge des Be reincorporarà el macer municipal, una figura que, fins al 1989, acompanyava al fabioler i era l’únic representant del Consistori, sent ell el responsable de configurar i dur la llista de visites d’aquell dia. El 1990 va suposar un punt i a part, ja que aquest càrrec va desaparèixer i va ser el fabioler qui, des de llavors, exerceix, com a notificador públic que és, la representació municipal.

Els darrers 35 anys, el paper del macer municipal ha quedat limitat a acompanyar la Corporació a presenciar els Jocs des Pla. Anteriorment, també participava en el Diumenge des Be, encapçalant la comitiva, al costat del fabioler.

El darrer macer municipal va ser Pere Mascaró, amb el fabioler Joan Camps a la porta | Pedro Coll

Una mirada enrere

Les cròniques a l’hemeroteca del «MENORCA» del 18 de juny de 1989, expliquen com, amb Luis de Olivar O’Neil com a caixer senyor, Joan Camps va actuar per darrera vegada com a fabioler, igual com Pere Mascaró ho va fer com algutzir o macer municipal. El batle en aquell moment era Antoni Salvador, qui aquest divendres recordava certa polèmica de poders entre el caixer noble i l’Ajuntament, per les atribucions que corresponien al fabioler, que depenia del primer, i del macer que aportava el Consistori.

Noticias relacionadas

«Va ser quan es van redefinir les obligacions de l’Ajuntament, amb l’informe que van fer historiadors», determinant que el fabioler faria d’algutzir municipal i desapareixia el macer.

El 1990 va ser l’any en què Sebastià Salort es va estrenar com a fabioler. «Jo ho vaig saber el gener d’aquell any», i ja des del principi va ser ell qui elaboraria les llistes de visites. «Abans, era el macer qui apuntava els caixers i feia el llistat del Dia des Be», diu Salort, qui recorda com «les dues figures van confluir en la del fabioler notificador i duen la llista els dos policies locals» que obren pas a la comitiva.

Segons exposava aquest divendres la batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons, «els policies aniran davant i els guàrdies civils, darrere», i «durà la llista de visites el macer», recuperant el paper que tenia antany. Sobre el motiu d’aquest canvi, des de l’Ajuntament «ho vam mirar històricament, el porter ho havia demanat i l’àrea de Cultura també ho va veure bé». Així, elevada la proposta a la Junta Municipal de Sant Joan que es va celebrar dijous, va semblar bé als representants de la Junta de Caixers i a la resta d’assistents, segons apuntava la batlessa.

Assegurances per als cavallers i més agilitat

A la Junta Municipal de Sant Joan celebrada aquest dijous, es va acordar que, en les Corregudes de sa Plaça, els cavalls augmentaran el seu recorregut. Així, ja no s’aturaran a la plaça Nova, com fins ara, perquè «provocava taps i es perdia agilitat», sinó que continuaran fins a la plaça de ses Palmeres, giraran pel carrer Sant Joan Bosco i tornaran a la plaça Nova pel carrer Curniola.

Aquesta mesura se sumarà a una altra a ses Voltes, i és que els cavalls provaran de passar de dos en dos, també per agilitzar aquest acte en l’eix central del centre històric. Es farà l’intent, deia aquest divendres la batlessa, Juana Mari Pons, que és conscient que «ara hi ha molta gent, si veim que és perillós, com que tindrem càmeres instal·lades, podríem fer que tornessin a passar d’un en un».

Unes càmeres que, per altra banda, s’instal·laran a partir de dilluns, entre el carrer Major des Born i la plaça d’Alfons III, per tal de controlar des del Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal), des d’on controlaran un total de 18 càmeres, entre les deu que hi haurà al nucli antic i les vuit que ja hi ha a la zona des Pla.

Per altra banda, i també en matèria de seguretat, enguany, els cavallers que vulguin participar en les festes de Sant Joan, en el moment d’inscriure’s hauran de tenir una assegurança de responsabilitat civil o, en tot cas, firmar una declaració de responsabilitat, davant de qualsevol accident que pugui succeir fora de la via pública, per exemple a l’interior de les cases. Tot i així, des de l’Ajuntament, la recomanació és optar per l’assegurança civil, per a qualsevol incident que es pugui produir, per exemple, quan fan entra a les cases.

Més prevenció

També per millorar la seguretat i fer accions de prevenció, el Govern balear ha concedit una subvenció de l’Impost de Turisme Sostenible de 100.000 euros, per «elaborar fulletons, cartelleria informativa i fer anuncis, per a la conscienciació», especialment dels visitants. A més, d’acord amb Baleària i Menorca Lines, i especialment en els trajectes des de Barcelona, els dies 21, 22 i 23 de juny viatjaran «dos policies tutors o dos informadors de Ciutadella», apuntava la batlessa, per fer una tasca informativa, a la qual s’afegirà la projecció de vídeos didàctics sobre Sant Joan.

En matèria de comunicació, els canals municipals en les xarxes socials oferiran informació sobre l’evolució de la festa. Per exemple, el Dia des Be aniran indicant en temps real la ubicació de la comitiva, i els dies 23 i 24 de juny, diran per on està passant la qualcada.

En la Junta Municipal de Sant Joan es va incidir de nou en la necessitat d’evitar que els particulars improvisin abeurades perquè hi beguin els cavalls. «Hem de conscienciar la gent», insistia Juana Mari Pons, perquè provoca endarreriments de la qualcada. Així, l’Ajuntament ja té previstos diverses ubicacions on els cavalls podran beure.

En darrer terme, i referit a les completes que es celebren a Sant Joan de Missa, «els cotxes hauran de tornar o, abans dels cavalls, o després, però no enmig», per evitar interferències a la qualcada, concloïa la batlessa.