Lita Triay i Miquel Cardona van conduir la gala. Ho van fer amb bones dosis d’humor, fent amena una trobada que es recordarà per la seva significació per «Es Diari». | Javier Coll

TW
1

Amb el sopar d'aquest dilluns, el MENORCA l «Es Diari» tanca el seu any de celebracions pel seu 75 aniversari. I l'ha clausurat com el va encetar, amb el tradicional (i ja són quaranta-sis) Sopar de Sant Antoni en la vigília del dia del sant patró de Menorca.

Al restaurant La Minerva de Maó s'hi van reunir més de 250 representants de la societat menorquina, començant per la presidenta del Consell, Maite Salord, el conseller balear, Marc Pons, el director insular de l'Administració General de l'Estat, Javier López Cerón, la diputada i la senadora per Menorca, Àgueda Reynés i Juana Francis Pons Vila, així com consellers insulars i batles i regidors de tots els municipis de l'Illa.

Tampoc van faltar a la cita representants dels mons cultural, esportiu, empresarial, social o associatiu, ni tampoc el nou bisbe de Menorca, Francesc Conesa, en un dels seus primers actes socials després de la seva ordenació.

Els convidats van acompanyar la família d'«Es Diari», i entre aquests, Pere Comas, Josep Pons Fraga, Gerard Villalonga, Mariano Yepes, Francisco Tutzó i Guillermo de Olives, membres del Consell d'Administració d'Editorial Menorca; i el director del rotatiu, Josep Bagur, la cap de publicitat, Reyes Rico, redactors en cap com Pere Melis, o la responsable del Club del Subscriptor, Meri Pascual.

La gala

La comercial Lita Triay i el periodista Miquel Cardona van conduir una gala en la qual es van conèixer els guanyadors dels premis periodístics que convoca Editorial Menorca, i que com bé apuntà Cardona, «són la nostra raó de ser».

La primera intervenció de la nit va ser la del bisbe de la Diòcesi, qui aprofità per expressar la seva voluntat «de servir-vos i de què l'Església estigui al carrer i entre la gent, i a què s'obri a tot el món».

L'editor d'«Es Diari», Josep Pons Fraga, va destacar la trajectòria de la publicació menorquina, recordant el seu fundador, Fernando Jansà, a mossèn Jaume Cots, Guillermo de Olives Pons, el doctor Seguí i Francesc Hernández, que el refundaren el 1957, evitant la seva desaparició, i a totes les persones que han format i formen part d'«Es Diari» i que han fet possible que, «tot i les dificultats i els entrebancs», hagi arribat fins avui. Així, va valorar una tasca periodística que no sempre és entesa per la societat i que, «tot i que també hem d'admetre errades i equivocacions», és una «feina que no acaba mai, sempre a contrarellotge, amb exigència professional, compromesos en explicar allò que observam i comprovam, i també opinar, des de la serenitat, el rigor i la recerca de la veritat».

Els premiats

Havent sopat es van lliurar els premis periodístics, que cerquen incentivar l'escriptura de textos i la fotografia periodística.

El Premi Mateu Seguí Puntas, per a articles de tema lliure per a joves menors de 25 anys, l'ha guanyat Helena Urbano, amb el text «2053», amb el que reivindica un desenvolupament sostenible de Menorca i el seu sector turístic. Un premi que van recollir els seus pares, Marga Coll i Miguel J. Urbano, de mans de Gràcia Seguí Puntas, ja que la jove maonesa és de viatge a l'Índia. Així i tot, sí que va enviar un vídeo d'agraïment, en el qual reivindicà un progrés amb seny per a Menorca.

Noticias relacionadas

El Premi Domingo Marquès de fotografia periodística ha premiat dues instantànies de l'incendi a l'Arenal d'en Castell, de l'alaiorenc Carles Mascaró Pons, a qui lliurà el premi Guillermo de Olives. S'ha valorat la iniciativa del fotògraf, que de matinada es va desplaçar a la zona per immortalitzar els fets. Mascaró dedicà els aplaudiments dels assistents «als professionals que van fer possible l'extinció de l'incendi de forma ràpida» evitant un mal major.

Pel que fa al Premi Andreu Casasnovas de reportatge i entrevista, enguany ha estat per a una entrevista de caràcter social i molt humà. La seva autora, Àngels Andreu, ha donat visibilitat a les discapacitats entrevistant Vicente Rovellada Fortuny, l'expresident de la Frater. Un text que reivindica que «tots podem fer la vida un poc més amable a aquestes persones» que, per contra, i com en el cas de Rovellada, «han donat tant a la nostra societat». Francesc Conesa lliurà el premi a Àngels Andreu, qui expressà que «em fa especial il·lusió perquè així es complirà l'objectiu de què surti a la llum la història d'una persona que no ha tingut una vida fàcil i que, en canvi, s'ha dedicat als altres».

Els que enguany no han estat una sorpresa durant el Sopar de Sant Antoni han estat els Protagonistes de la Vida Menorquina, ja que els seus noms es van desvelar durant la gala «Música per a una celebració: 75 anys donant veu a Menorca», celebrada dissabte al Teatre Principal.

D'entre les 130 propostes dels lectors d'«Es Diari», el tenista ciutadellenc Joan Bosch ha guanyat en la categoria d'Activitats Esportives. El conseller d'Editorial Menorca, Pere Comas, va lliurar l'estatueta del far a Bosch, qui va aprofitar la simbologia d'aquesta per destacar, amb molta emotivitat, la importància «dels fars, de la llum i de les famílies que ens guien cada dia en els nostres viatges de la vida». I és que aquest tenista, que forma part de l'equip d'entrenadors de la Rafa Nadal Academy, va descriure la seva partida a Mallorca, amb només 11 anys, per jugar a tennis i «sense saber quan tornaria». Una vida lluny de casa, però guiada pels seus fars particulars, sa mare, son pare i sa germana. Paraules carregades d'amor i agraïment a la família i recordant la seva mare, ja desapareguda.

En Activitats Econòmiques s'han reconegut els 25 anys de Viatges Magon. El conseller balear, Marc Pons, va lliurar el premi al seu gerent, Biel Pons, qui va posar l'accent en les persones: els clients, i l'equip humà que conforma l'empresa. Així, va recordar amb especial sentiment a Nito Florit, qui «ha començat el viatge massa prest», i agraí la fidelitat dels clients i l'esforç diari de la família de Viatges Magon.

Alícia Sintes ha estat la guardonada en la categoria d'Activitats Socials. Ella ha liderat l'equip de la UIB que ha descobert les ones gravitacionals que teoritzà Einstein. Havent rebut el far de mans del rector de la universitat balear, Llorenç Huguet, la santlluïsera va reivindicar la importància de la inversió en educació, la que li ha proporcionat la formació que ha rebut, a l'escola i a l'institut, fins arribar a assolir un somni que alguns qualificaven de bogeria. Perquè «malauradament, la societat, en aquest país, no valora suficientment l'educació i la investigació fonamental», i recordà que «els països que més han invertit en aquests camps són avui els més rics».

El darrer premi que es va entregar va ser el de les Activitats Culturals, que va reconèixer un dels millors cantants lírics que ha donat Menorca: Simón Orfila. Maite Salord va entregar l'estatueta al baix-baríton alaiorenc, qui va descobrir que «quan estudiava, un estiu vaig repartir «Es Diari» a Alaior, m'aixecava a les cinc del matí, encara que he de reconèixer que, qualque diumenge no anava a dormir fins després de repartir-lo». Il'humor deixà pas als records, el del seu pare, a qui va perdre just fa un any. «Em fa ràbia perquè ell era jove i jo tenc 40 anys, i és als 40 quan la veu d'un baix comença a estar feta i faig papers més importants». Així, lamenta que no arribés a veure'l debutar a Madrid amb el paper de Felip II, a «Don Carlo», el preferit del seu pare. Així mateix, Orfila va admetre haver tingut molta sort per «tenir un pare i una mare que em van ajudar quan vaig dir aquella frase de 'vull ser artista'», i també, per l'al·lota que l'estalona en tot moment.

La nit acabà amb les intervencions de Marc Pons i Maite Salord, els quals felicitaren el MENORCA. El conseller va donar importància als Premis Protagonistes, perquè «demostren que els menorquins poden aportar molt», com en el cas d'Alícia Sintes, Simón Orfila o Joan Bosch, mentre que la presidenta del Consell va fer referència als difícils temps de la digitalització i al repte que ha suposat per als diaris tradicionals. Una prova que s'està superant, amb el «menorca.info que ajuda a créixer el diari de sempre». Igualment, i com a curiositat, Salord, que felicità els premiats de la nit, revelà que Simón Orfila «va ser alumne meu i sempre record tot el que em va fer riure», referint-se al gran sentit de l'humor del cantant.

Simón Orfila

Com a preludi al concert de Sant Antoni que va protagonitzar anit al Teatre Principal juntament amb l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dilluns, el cantant alaiorenc va oferir el moment musical de la nit. Amb l'acompanyament d'Antoni Pons Morlà al piano interpretà «Sa balada d'en Lucas» i «Escolta es vent», dues cançons molt menorquines que els assistents van aplaudir intensament.

Abans de l'actuació es va retre homenatge a diverses persones que han mort el darrer any. Es recordà ñles figures de Rafel Portella, Arcadio Gomila, Miquel Mus, José Reyes, Mario Delgado, Juanita Roca, Joan Juanico i Juli Mascaró