TW
3

Baix el títol «1558-2015: Intolerància religiosa, gihads i modernitat», el periodista Carles Marquès Casasnovas (Ciutadella, 1970) oferí la conferència acadèmica de l'acte solemne del 9 de Juliol.

Agafant els últims atacs gihadistes com a punt de partida, el conferenciant es referí a que l'objectiu de l'Estat Islàmic és el d'establir un califat que abasti tots els antics dominis àrabs. «El concepte que alimenta aquests atacs, el de guerra religiosa, és el mateix que va empènyer les accions dels soldats turcs que, baix les ordres de Pialí, van saquejar Ciutadella el 9 de juliol de 1558», afirmà.

El periodista radiofònic i televisiu d'IB3 va contextualitzar els fets de s'Any de sa Desgràcia i va descriure els episodis que van desembocar en l'assalt turc i el setge de Ciutadella. A partir d'aquests fets, el ponent va situar el públic en l'11 de setembre de 2001, quan es produí l'atac a les Torres Bessones «i el món no tornà a ser el mateix». Carles Marquès analitzà les motivacions que mouen el gihadisme a partir de reflexions històriques i de fonts modernes.

El conferenciant finalitzà la seva intervenció amb un missatge contra la barbàrie de tot fanatisme i de crida a la pau i la convivència. El ponent va tenir un record especial «per a tots aquells ciutadellencs i menorquins» que van resistir l'assalt turc, amb un missatge: «Tant de bo que el caràcter de resistència del poble de Ciutadella, encarnat en els protagonistes dels fets de 1558, serveixi avui d'exemple a les noves generacions per acarar de manera col·lectiva i amb coratge un futur incert, però també farcit de reptes engrescadors».