El joc entre genets i gent va ser intens, amb espectacle pur a la plaça | Kika Triay

TW
0

El diumenge gran de Sant Martí va passar ahir volant. Amb tanta intensitat i bulla el van viure els mercadalencs i visitants, que el darrer dia s'acabà més prest de les ganes que hi havia de que continuàs. Tot va començar de bon matí. Després de la bulla festiva del primer dia, que es perllongà fins la matinada, Es Mercadal s'aixecà ahir amb el toc de diana de la Banda de Tambors i Cornetes de Maó. Eren les nou del matí, quan el fabioler, Francesc Gomila, ben vestit i fresc, va iniciar el recorregut per fer el replec de la qualcada amb un seguici de gent que no el va abandonar.

Un cop replegats els genets, els 56 cavalls van arribar puntuals a la plaça Constitució per iniciar el Jaleo. La gent que estava espargida es concentrà a la plaça amb l'expectació de viure i participar del darrer espectacle de bots i arronsades amb els cavalls. Amb molta gent i una intensa calor, s'inicià el Jaleo amb les notes de la Banda de Música des Mercadal i Fornells.

Els genets de la qualcada es desplegaren enmig de la plaça lluint espectaculars bots, en una dansa festiva amb la multitud. Els protagonistes van ser els caixers, Lluís Arjona com a caixer batle, Joan Tutzó com a caixer capellà, Jaume Villalonga com a caixer casat i Joan Marquès, caixer pagès de Lluriach, amb veterania. La caixera fadrina, Catalina Barber, es mostrà esplèndida dalt cavall, portant el penó de Sant Martí.

El darrer Jaleo de les festes va ser intens i emocionant, amb belles estampes dels cavalls en actuació. La gent anava molt embullada, i va ser dur aguantar la calor i xafogor. Éren les 14.30 hores, quan acabaren els actes enmig de la plaça. Durant les tres voltes del Jaleo i la de les canyes verdes, els caixers i els cavalls més experimentats, així com la Junta de Caixetrs, presidida enguany per Lluís Arjona, van ser els més aplaudits i els que despertaren la simpatia del públic de totes les edats.


Amb les canyes verdes

Després del Jaleo, els genets desfilaren davant de la tarima on es situava la Banda i la Corporació. El batle des Mercadal, Francesc Ametller, va entregar les canyes verdes, així com també altres membres del Consistori. Es van viure moments d'emoció i sentiment, quan alguns dels cavallers besaren la canya entregada, com a símbol i trofeu de la festa, per després poder assistir a la beguda a l'Ajuntament.

Es Mercadal ha registrat milers de visites com a epicentre festiu de l'Illa durant tot aquest cap de setmana, unes festes que enceten les patronals d'estiu de tots els pobles i que han deixat molt bon gust de boca als mercadalencs i visitants. Un Sant Martí per recordar, amb l'al·licient dels centenars de fotos que roden per les xarxes socials en record de l'alegria de dos dies de molta festa.