Marianela Socías està acabant de picar el tabac que va cultivar el seu home. Ho fa a una cotxeria que hi ha a prop de casa seva, a Sant Climent. | Gemma Andreu

TW
5

Durant gran part de la seva vida Carlos Camps Huguet havia sembrat tabac de L'Havana a Sant Climent, primer al lloc de Sant Francesc, que cuidava, després a Binicalaf, i per últim, a un hortet de sa Forana. No era una gran producció, només un parell de fileres, el que consumia ell com a fumador. I ho va fer fins que va poder, fins que una embòlia li va paralitzar mig cos, un impediment que el va acompanyar fins que va morir fa dos anys.

La seva dona, Marianela Socías Moll, té 79 anys i mai havia parat massa atenció a aquella tasca, aquella afició del seu home de cultivar tabac de L'Havana. «Fa molts anys que en sembrava, però no sé d'on va treure les primeres llavors», diu, mentre explica el procés per obtenir el tabac. I és que ara, Marianela, o Nela com la coneixen, s'ha decidit a capolar la darrera remesa de fulles de tabac que quedaven de la darrera collita que va fer el seu home. «Ell sempre va fumar el seu tabac, feia molts anys que en sembrava». Encara que, apunta, «sempre deia que ell no era fumador, perquè no s'enviava el fum», recorda, un poc emocionada.