Casal. L’oferta d’oci es limita al Casal de Joves, i aquest té un horari limitat i restricció d’entrada segons l’edat - arxiu

TW
0

Quan l'oferta d'oci existent al lloc on vius és insuficient, existeixen diverses alternatives. La primera, i més còmoda, conformar-se amb allò que hi ha (o a vegades amb el que no hi ha) i anar passant. La segona, buscar opcions d'oci a altres municipis. I la tercera, prendre la iniciativa i organitzar les teves pròpies activitats per fer de l'estiu alguna cosa més que anades a festes de poble i calades a la platja, i de pas oferir entreteniment a joves d'entre tercer curs de primària i segon d'ESO. Aquesta darrera opció és la que han triat a Ferreries un grup de joves que cursen entre segon d'ESO fins a batxillerat, juntament amb un grup de pares i mares, el claustre de l'Institut Biel Martí i l'Agrupament Escolta Sant Bartomeu.

D'aquesta manera, els propis joves han organitzat el seu esplai d'estiu, que tindrà lloc els dilluns, dimecres i divendres capvespre al pati de l'Institut Biel Martí. És, per tant, una iniciativa pròpia, sense el paraigües de cap administració ni cap institució. Només el suport impagable de pares implicats i professors que veuen que Ferreries necessita oferir alguna cosa als joves del poble. El Casal funciona, però té sobretot dues limitacions. La primera, que no està pensat per a joves majors de 16 anys. I la segona, la reducció horària imposada per l'actual Ajuntament.

Així, amb aquesta conjuntura, l'esplai es posarà en marxa la propera setmana. Seran els propis joves els que decidiran quins tallers s'imparteixen, i de fet, moltes d'aquestes iniciatives estaran conduïdes pels propis joves. L'únic requisit per fer-ho és haver cursat segon d'ESO i tenir alguna iniciativa interessant. De moment, la llista d'activitats és ben complerta i diversa.

Es poden fer experiments, filmar un video a partir de la coreografia del famós "Thriller" de Michael Jackson, construir mòduls per a una pista d'skate, aprendre a aixecar una casa de fusta dalt d'un arbre, tocar diferents instruments musicals, elaborar guirnaldes per a les festes de Sant Bartomeu, fer escalada o aprendre a cuinar, entre moltes activitats. La llista es pot trobar a la web http://esplaiestiu.blogspot.com.es .

Però si alguna cosa destaca d'aquesta iniciativa és l'empenta dels joves que la posen en marxa. Així, foren ells mateixos qui pensaren que no és suficient amb muntar activitats més o manco dinàmiques, amb un objectiu fixat i unes pautes marcades.

Els propis joves varen decidir que, durant aquest estiu, volen reflexionar sobre el món que els envolta i que ells regiran d'aquí uns anys. Així, ells mateixos varen pensar en organitzar debats, i així els dimecres es tractaran diferents temes. Els joves s'han interessat per temes tant d'actualitat com l'economia, el transport aeri o el futur que espera a la joventut en un món que convida poc a l'optimisme.

I no només açò. A l'esplai hi haurà un espai, d'accés gratuït, on l'única activitat programada serà el diàleg i els jocs de taula. La intenció és crear espais de discussió horitzontal, espais oberts i compromesos dirigits pels mateixos joves.

Totes aquestes activitats es realitzaran al pati de l'Institut Biel Martí, dilluns, dimecres i divendres de les 17.30 fins a les 20.30 hores. Durant aquests dies, els alumnes de tercer d'ESO fins a segon de batxillerat impartiran els tallers que ells hagin elegit als alumnes de tercer de primària fins a segon d'ESO.

Cada assistent haurà de pagar un euro. Els divendres, des de les 20.30 fins a les 23.30 hores, seran els alumnes que fins ara impartien els tallers els qui els rebran de mans d'estudiants universitaris, pares o professors que han decidit col·laborar amb la iniciativa.