TW
0

Autofitxa
Em dic Bernat Pons, vaig néixer a Alaior el 15 de desembre de 1959. Estic casat amb na Maria Jesús, amb qui tenc quatre fills, na Mandi, en Biel, en Fernando i n'Ana. Sóc xapista però també ramader. El camp sempre ha estat una gran afecció que ara ha passat també a ser professió. Actualment sóc el president de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Menorca (APAEM).

On trobem els inicis de la seva relació amb el camp de Menorca i amb l'agricultura ecològica?

Sóc propietari del lloc de Talatí de Dalt i fins fa uns set anys teníem un pagès que es dedicava a l'explotació lletera, però davant les circumstàncies, davant el fet que no era viable econòmicament, el pagès se'n va anar. De cop vaig tenir la idea de posar-me jo al capdavant amb una ramaderia de races autòctones, és a dir, vaca i be de Menorca, i a més fer-ho ecològic.

Per què aquest pas a la producció ecològica?

El motiu no és altre que perquè suposa menys despeses de producció i la rendibilitat podia ser acceptable, i molt millor que un lloc lleter. Ecològic significa que no fas ús d'adobs que no siguin altres que el fems del bestiar, a més de sembrar ordi per als animals. Sembram 18 hectàrees de cereal, alimentem tretze vaques i noranta benes i comercialitzem vedells i bens. Cerquem que les despeses quedin reduïdes a la compra del gasoil per al tractor i poca cosa més. Allò que cerquem tots és treure un rendiment al negoci i no perdre-hi diners. I de fet, el lloc està ben aprofitat ja que a més d'això és un agroturisme des de fa uns tretze anys i explotem a més a més el jaciment arqueològic de Talatí, que també és nostre. Fer agricultura ecològica no és res bucòlic com alguns volen fer creure, ni tampoc una caça de subvencions ja que ens poden ajudar al començament però prou, després cadascú s'ha de cercar la vida. Jo dic que aquest tipus d'agricultura és una necessitat, una sortida viable perquè el negoci sigui rendible. I si a més, compleix amb els paràmetres de Menorca, Reserva de la Biosfera, millor que millor.

Quan fa que és president d'APAEM?

Deu fer uns tres anys.

I quin és l'objectiu que pretén assolir l'associació?

L'objectiu és consolidar aquest tipus de ramaderia per tal d'evitar que els llocs tanquin. També desenvolupem el Banc de Llavors, un gran repte per a la recuperació de les llavors dels productes illencs, ja que era una llàstima perdre el luxe de l'exclusivitat, és a dir, perdre productes exclusius de Menorca, un patrimoni totalment nostre. A més treballem amb el projecte d'horts ecològics que es desenvolupa a les escoles. Ara també fem feina en la recuperació de formes tradicionals en el maneig del bestiar quant a malalties.

Quantes finques fan agricultura ecològica?

N'hi ha 97 de Menorca d'inscrites en el registre d'agricultura ecològica de Balears, encara que a l'associació comptem amb 55 associats.

Quantes hectàrees de sòl agrari ocupa l'agricultura ecològica?

Entorn a 4.300 hectàrees.