TW
0

Ciutadella esclatà en festa a les nou del matí en punt, quan el fabioler, Sebastià Salort, ha sonat el primer toc de fabiol des de la balconada de Cas Duc, davant de la gernació que omplia els carrers que conflueixen a la porta del casat. Tot just un instant després, la comitiva ha sortit en direcció a l'Ajuntament, la primera de les 113 visites que havien de fer al llarg del dia

Arribada a Cas Duc
Eren prop de les vuit i mitja quan a les portes de Cas Duc s'han escoltat els primers aplaudiments. Eren pels membres de la Comitiva des Be que arribaven a la casa senyorial. Ja dins la casa, i després de fer un refrigeri en la intimitat, el caixer senyor, Manuel de Soto Martorell, marquès d'Albranca, ha entregat les dues safates de plata, primer al caixer casat, Valeriano Allès, i després a Pau Bosch Salord, que substituïa el seu cosí, Pau Bosch Pons, de dol per la mort ahir del seu pare. Seguidament, De Soto Martorell ha lliurat la bandera al caixer fadrí, Pere Àngel Bosch, qui l'ha besada en tenir-la a les seves mans.Tot just un minut abans de les 9 del matí, el caixer senyor s'ha situat davant la balconada principal. Al seu davant, el fabioler. I seixanta segons més tard, silenci absolut a la plaça: sonava el Primer Toc de Fabiol.

Sortida de la comitiva
Després del Primer Toc, es Be s'ha dirigit cap a l'Ajuntament. Allà, els membres de la corporació municipal han rebut la comitiva al Saló Gòtic. La següent visita de l'itinerari ha estat aprop d'allà, al Palau Episcopal, on hi esperava el Bisbe de Menorca, Salvador Giménez. Una visita que, com és tradicional, ha acabat amb la foto de família que la Comitiva des Be es fa amb el prelat als peus de l'escala al pati.A partir d'allà, les visites s'han anat succeïnt una a una, pels diferents carrers del centre històric.

Sentit toc de dol
Un dels moments més emotius de la jornada s'ha viscut a les portes del nombre 13 del Carrer Nou de Juliol, la posada del caixer pagès titular de Tramuntana. Allà, ha emmudir tothom en senyal de respecte cap a la família que, tot just unes hores abans, havia sofert tan important pèrdua. Aquest no va ser l'únic toc de dol que s'ha fet al llarg de la jornada. En total han estat cinc.

Consell Insular i Foc i Fum

A les dotze i quart, puntual, la Comitiva des Be ha arribat a la seu del Consell Insular a Ciutadella, on hi esperaven els diferents consellers, encapçalats pel president de la institució, Marc Pons. En sortir del Consell, i després de set visites, entre elles un toc de dol a la posada de Torrepetxina Nova, el Be ha fet una de les aturades més esperades de la jornada era, com cada any, "Foc i Fum". La sessió dominical de la sarsuela havia coomençat a les 12 hores, per tal que no hi hagués problemes com en anys anteriors, en que es Be hi va arribar quan l'obra ja havia acabat. La multitut que omplia el teatre de Calós s'ha posat de peus per rebre la comitiva amb una gran ovació.

Altres visites
Durant la jornada s'han succeït gran quantitat de visites, entre elles a entitats com el Cercle Artístic, la Unió d'Antics Alumnes Salesians, el Casino 17 de Gener, el Geriàtric Municipal, el Seminari Diocesà o l'Esplai, entre d'altres.