Il·lusió. Els més petits observaven esglaiats la blancor del Be. Les barreres de la posada del caixer pagès van estar sempre plenes de fillets - Cris

TW
0

Ara sí, Sant Joan ha arribat. Avui dematí, a les 9 en punt, el fabioler, Sebastià Salort, ha de sonar el Primer Toc de Fabiol des del casat del caixer senyor, en el que és l'inici de les esperades festes de Ciutadella. L'ambient festiu, però, té un trist contrapunt. La notícia de la mort d'Antoni Bosch, pare del caixer pagès de Tramuntana, Pau Bosch, que, en senyal de dol, no participarà a cap dels actes festius d'enguany. El substituiran els germans Pau i Cristòfol Bosch Salord, dels llocs de Son Planes i Albranxella, respectivament, el darrer ubicat as Migjorn Gran. El primer dels cosins surt avui amb la Comitiva des Be i ho farà també el Dia de Sant Joan, mentre que Cristòfol sortirà el dia 23, ambdós des del nombre 48 del Carrer Formentera. Per tal d'evitar polèmiques, anit, el caixer senyor, Manuel de Soto Martorell, va explicar que "ha estat voluntat expressa del caixer pagès que el substitueixi el seu cosí Cristòfol, tot i que ve de fora terme".

Vetlla des be

Tot i la mala nova, la Junta de Caixers va assistir a la Vetlla des Be, per acompanyar la família del caixer pagès de Migjorn, Antoni Salord, que enguany posa es be. Al carrer Captius de Constantinoble s'hi va concentrar tot l'esperit santjoaner. Els voltants de la posada del caixer pagès es van omplir d'una gernació desitjosa de començar la festa. Les cases i les cotxeries de les rodalies van obrir les seves portes a familiars, amics i coneguts de coneguts perquè, per Sant Joan, tothom és amic.
Tot i que les previsions inicials marcaven les vuit com a hora d'obertura de les portes de la posada, finalment el Be es va poder veure al voltant de les nou del vespre. Les primeres hores van tenir com a principals protagonistes els més petits, que tenien moltes ganes de veure d'aprop el protagonista de la primera jornada de festa. Aferrats a les barreres de la portalada, els fillets observaven esglaiats la bellesa d'un animal que lluïa una llana d'un blanc ben pur. Un be per al que els infants senten especial predilecció, un animaló que avui intentaran acariciar al llarg del dia.

Els majors tampoc van deixar passar l'ocasió per entrar a un nou Sant Joan com toca: retrobant-se amb velles amistats i amb xerrades amb aquells que només es veuen de Sant Joan en Sant Joan. Tot, menjant coques, pastissets o pa amb sobrassada, formatge o carn-i-xua. I com no, bevent gin amb llimonada. La festa es va allargar fins altes hores de la matinada, tot esperant un Dia des Be que es presenta amb un 60 per cent de possibilitats de pluja, segons l'Agència Estatal de Meteorologia.