varietat. Els mostradors de les Botigues deixen veure un ampli repertori d’objectes relacionats amb Sant Joan, tant per als més petits com per als adults. - Cris

TW
0

Que Sant Joan és quelcom més que una festa i que està carregada de sentiments i emocions és a la vista. Però la tradició no es queda només en aquests aspectes sinó que va molt més enllà. Al darrere de la celebració hi ha tot un entramat comercial que fa que, per a molts, el mes de juny i Sant Joan suposi un ingrés addicional, a vegades també a la resta de l'any.

Sant Joan inspira. I és fàcil comprovar-ho passejant pel carrer observant els mostradors de les botigues i la gran quantitat d'objectes i productes de "merchandising" que s'arriben a crear entorn a les festes. Fabiols, tambors, samarretes, mocadors, capells, pins, penjolls, joies, avarques, ninots de peluix, carotes i lladrioles pintades, ventalls, parasols i un llarguíssim etcètera.

Moltes vendes
Els comerciants són els primers a valorar la importància que té Sant Joan per al desenvolupament econòmic de la ciutat. A la Llibreria Contramurada, les germanes Joana i Antònia Hernández asseguren que el mes de juny es venen més articles relacionats amb les festes que la suma dels altres objectes que tenen a la botiga. Tant és així que "ja voldríem que tot l'any fos així".

En la mateixa línia es manifesten els comentaris de Mari i Àgata Pons, de la botiga Ratolinets, un comerç en què es creen, cada any, nous articles i elements inspirats en Sant Joan. Des de peluixos de cavalls, petits i grans, a d'altres del Be, o de caixers ratolins que decoren el mostrador. Samarretes i cavalls de juguet perquè els fillets hi puguin pujar i passejar damunt d'ells. "Les samarretes és el que més es ven", asseguren, tot assenyalant que "la setmana des Be és en la que hi ha més vendes".

Que la setmana prèvia a Sant Joan és la millor pel que fa a les vendes ho corrobora també Margarita Calafat, de la botiga Avarques Massanet, una empresa que ha dissenyat unes avarques vermelles amb la creu de Sant Joan. "Les que es venen millor són les que són per a fillet petit, són ben polides; les d'adult no tenen gaire sortida", explica. En aquest comerç també hi ha diferents productes relacionats amb la festivitat com poden ser clauers, carotes o ventalls pintats a mà.

Beneficis per a tothom
Però no cal oblidar els beneficis que Sant Joan reporta, gràcies a l'arribada dels milers de visitants que venen a compartir les festes. Una gent que beu, menja, dorm i compra a Ciutadella, fet que suposa que són moltes les empreses i els llocs de feina que prenen sentit gràcies a la punta de demanda que es produeix durant aquestes dates.

Des de l'Associació de Comerciants de Menorca, el seu president, Joan Moll, explica que "està clar que Sant Joan és positiu, sobretot per als comerços de souvenirs i també per als bars i restaurants". Moll creu però que, tot i l'increment de vendes que es produeix durant els dies de festa, no s'arriba a vendre en proporció amb la gran quantitat de gent que ve. "La gent ve a fer festa, alguns compren però no tots", afirma.

En definitiva, que Sant Joan és més que una festa. És un estil de vida, una tradició ben viva que té garantit el seu futur i que, com diuen alguns, si no existís s'hauria d'inventar.