Prestigiós. Està integrat per una vintena de cantaires, ballarins i percussionistes

TW
0

Aquest divendres actuen davant de tot el món a la cerimònia d'inauguració del Mundial de Futbol de Sud-Àfrica. A Menorca tindrem l'oportunitat de gaudir d'ells en directe el proper 29 de juliol al Teatre Principal dins del marc del XXXVII Festival de Música de Maó que organitza Joventuts Musicals.

Una vintena de cantaires, ballarins i percussionistes componen el Soweto Gospel Choir, el més prestigiós cor de gospel del continent africà. Dos premis Grammy, una nominació als Óscar (amb actuació a la gala inclosa), concerts i gires arreu del món, una aclamada discografia i actuacions amb celebritats del món de la música com Peter Gabriel, Queen, Bono, Robert Plant, Diana Ross o Celine Dion són la carta de presentació d'aquesta espectacular agrupació que en els seus concerts combinen la música amb l'emocionant so dels tambors i les danses africanes. Però a més del gospel africà tradicional, els seus concerts inclouen grans temes del gospel americà, cançons d'Otis Redding i l'estil soul reggae de Jimmy Cliff.

El Soweto Gospel Choir és un dels plats forts d'un Festival de Música de Maó 2010 farcit, un any més, d'alguns dels millors intèrprets de la música clàssica a nivell internacional. Els més clars exponents són el grec Leonidas Kavakos, (quin honor pel nostre Festival!), un dels violinistes més impressionants del moment que oferirà un recital el 18 d'agost amb el pianista Enrico Pace, i l'Accademia Bizantina, una de les orquestres barroques més prestigioses del món que vindrà encapçalada pel reconegut director i organista Ottavio Dantone per oferir-nos alguns dels més bells concerts de Haendel i Vivaldi amb el nou orgue de cambra que ha adquirit la Fundació de l'Orgue de Santa Maria.

També promet espectacle el virtuós violinista Vasko Vassilev en el concert inaugural del Festival, el 14 de juliol. Acompanyat de quatre Solistes del Covent Garden de Londres i del percussionista i el guitarrista del grup Chambao (la exitosa banda de flamenc-electrònic malaguenya), faran un repàs per algunes de les pàgines més conegudes i vibrants de la música clàssica, amb danses de Manuel de Falla, Brahms, Dvorak, Bartok i Rimsky-Korsakov, dos tangos de Piazzolla i algunes de les més virtuoses peces de Sarasate, com els Aires Gitanos i la Fantasia de l'Òpera Carmen.

El prestigiós Festival BBC Proms de Londres convida anualment al seu concert de clausura als artistes més "hot" del moment. Enguany els elegits són la soprano americana Renée Fleming i el violista ucraïnès Maxim Rysanov. Ja ens agradaria poder convidar a la Fleming (per pagar-la hauríem de reduir el Festival a un sol concert...), però la nostra realitat ens ha permès convidar al Maxim Rysanov, cridat a convertir-se ben prest en el millor violista del planeta. Actuarà el 22 de juliol amb la imponent violoncel·lista Kristina Blaumane i el pianista rus Jacob Katsnelson per interpretar obres de Beethoven, Schumann i Brahms.

Completen el cartell dues produccions pròpies del Festival de Maó. La primera, el 10 d'agost, l'actuació de la nostra Orquestra de Cambra Illa de Menorca amb la seva plantilla simfònica que oferirà entre d'altres obres el celebèrrim Concert per a violí i orquestra de Beethoven.

L'interpretarà el fantàstic violinista i director Gordan Nikolic, violí solista de la London Symphony Orchestra i director de l'Orquestra de Cambra d'Holanda i de l'Orquestra BandArt, sens dubte un dels músics més apassionats i sorprenents del moment. L'OCIM, que també actua el Festival de Ciutadella (co-productors del concert) el 9 d'agost, oferirà també dos petits concerts solidaris en dos centres socials de l'illa, encara per determinar.

La segona i més atrevida producció del Festival de Maó servirà per clausurar-lo. Es tracta del concert-espectacle "Cartes de Mozart". Els solistes de vent de l'OCIM han reunit a alguns dels millors intèrprets de vent del país per interpretar amb ells la Serenata Gran Partita de Mozart per a 13 instruments de vent, una autèntica joia de la música que gran part del públic va descobrir mitjançant la banda sonora de la pel·lícula Amadeus. L'actor Josep Saguer ens transportarà al convuls moment de la vida de Mozart en que va composar aquesta obra, mitjançant algunes de les cartes escrites pel compositor. Amb aquest espectacle, el Festival vol potenciar i ampliar el camí de les produccions pròpies, més enllà del concert anual que ofereix l'OCIM com a orquestra resident del Festival. Potenciar els millors artistes del país, inclosos els menorquins, i poder oferir al nostre públic obres meravelloses però menys interpretades degut al seu format inusual, mesclant diverses arts escèniques, són els principals objectius d'aquesta nova línia. La Història d'un Soldat de Stravinsky, amb dansa i escena, i el Retablo del Maese Pedro de Falla amb titelles són els següents projectes que esperem poder oferir-vos en els propers festivals.