TW
0

El Diumenge de Rams encetà ahir la Setmana Santa a Menorca en una jornada de llum radiant. Centenars de persones es reuniren a les onze del matí a l'Obelisc en la cerimònia de benedicció dels brots d'olivera i les palmes, que va ser presidida pel bisbe Salvador Giménez Valls, acompanyat pel vicari general, Rafel Portella, el rector de la Catedral, Gerard Villalonga, i el clergat, entre els cants de lloança de la Capella Davídica. Una benedicció que es celebrà al llarg del matí a totes les parròquies de l'Illa. El prelat rebé la palma feta per les mans de les germanes clarisses com a inici de la celebració del Misteri Pasqual i representant a Jesús en l'entrada salvadora a Jerusalem, que es va reviure a la processó fins a la Catedral, acompanyant Crist cap a la Creu en els dies sants de Passió.

La processó donà pas a l'inici de l'Eucaristia, presidida pel bisbe, i on la lectura de la Passió del Senyor segons Sant Lluc va ser l'acte central, una mostra que el vertader camí de la perfecció de l'home és l'amor als altres fins a l'extrem, fins a donar la vida pels altres, com va fer Jesús.

"El Diumenge de Rams és un dia d'alegria, en què allò extern ens ha d'ajudar a viure la fe a l'interior", digué monsenyor Salvador Giménez. "La benedicció dels rams, la processó, el dia preciós, els cants i l'anar a l'encontre de Jesús són els símbols externs que ens ajuden a preguntar-nos qui és Jesús: Serà el nostre guia i nord per a la vida", recalcà.

El prelat, rememorant el clam de la gent a l'entrada de Jesús a Jerusalem, demanà als menorquins agenollar-se "per posar-nos al servei del rei de la Glòria". Monsenyor Salvador aprofità per saludar els visitants que s'han desplaçat a l'Illa de vacances i que ahir s'uniren a la celebració.

Es referí al fet que el relat de Sant Lluc "és l'Evangeli de la Misericòrdia de Déu" i encoratjà que "la seva lectura sigui un motiu de reflexió per viure la Setmana Santa".
El bisbe va fer cinc afirmacions: la Passió sols té una explicació per a nosaltres i és la salvació per l'amor de Déu; la vida de Jesús està marcada pel servei als altres; en mirar Crist a la Creu descobrim la bogeria de Déu cap a la humanitat; Jesús ens acull amb els braços en creu i Sant Lluc és l'evangelista de la Misericòrdia.

A partir d'aquestes reflexions, el prelat animà a seguir cinc compromisos comunitaris. "Agraïm a Déu la salvació que ens ha regalat; tots nosaltres ens hem de posar al servei del proïsme amb ganes de servir les persones que ens envolten com Jesús ho va fer; tornem a Déu el mateix amor immens que ens va donar; els cristians hem de ser acollidors, sobretot amb els pobres, immigrants i amb els més sols i abandonats; i llegir l'Evangeli de Sant Lluc, el gran text que ens farà recordar i reviure el relat de la Passió de Crist".

El titular de la Diòcesi de Menorca demanà la intercessió de la Mare de Déu per dur a terme aquests compromisos. "Que la Setmana Santa que començam ens faci créixer en la fe i l'amor", pregonà.

Al capvespre, les comunitats parroquials celebraren també el Via Crucis, un repàs als instants de la passió, la mort i a l'espera de la resurrecció de Jesús. En el cas de Ciutadella, el Via Crucis va tenir lloc a la parròquia de Sant Rafel, amb la presència del rector de la Catedral, Gerard Villalonga.