Visita d’obres. Rafel Portella, Agustín Petschen, monsenyor Salvador Giménez, Joan Lluís Torres i Amador Marí - Agustín Petschen

TW
0

La portalada gòtica original de la Catedral ha tornat a sortir a la llum després de 200 anys de romandre oculta baix la façana neoclàssica.

El descobriment d'un gran arc del segle XIV que era desconegut i l'extraordinària ornamentació de les arquivoltes ha sorprès i entusiasmat els arquitectes que dirigeixen l'obra, a la Diòcesi i els responsables de Patrimoni del Consell que ahir visitaren les obres.


Els elements gòtics, fins ara desconeguts perquè no hi havia constància documental, han aparegut en el moment de desmuntar algunes de les peces que formen la copinya central neoclàssica.

S'ha descobert una doble alçada gòtica que havia quedat cegada quan el 1807 el bisbe Juano manà construir la façana d'estil neoclàssic.

Agustín Petschen, que juntament amb Jordi Pons són els arquitectes responsables del Pla Director de la Catedral, afirmà que segons els primers estudis tècnics, l'arc i les arquivoltes gòtiques presenten una estructura sòlida, pel que podrien descobrir-se i restaurar-se sense causar perill a l'esquelet de la Catedral.

"Tenim un temple gòtic i per motius de la moda de principis del segle XIX, el bisbe Juano va decidir un nou decorat per a la porta principal de la Catedral, possiblement perquè la portalada original ja estava afectada pel mal de la pedra.

El bisbe es decidí per l'estil neoclàssic del qual era seguidor", comentà Petschen.

L'arquitecte puntualitzà que la façana neoclàssica "és digna, però tapa la part gòtica original". En aquest sentit, la troballa arquitectònica planteja un nou repte, que seria conciliar els dos estils a la façana de la Catedral: la porta neoclàssica es podria convertir en l'escenari per visualitzar la portalada gòtica.

Aquesta decisió implicaria traslladar la llinda de la porta actual a l'alçada de l'accés gòtic original, el que permetria guanyar espai a l'entrada.

El conseller insular de Cultura, Joan Lluís Torres, assenyalà que s'estudia com continuar la intervenció.

Hi hauria dues possibilitats: mantenir la copinya central i tornar a tapar els elements gòtics o abordar un nou projecte per a recuperar l'arc i les arquivoltes gòtiques. Mentre no es prengui una decisió, les obres de restauració de la façana neoclàssica afectada pel llebeig continuen, executades per l'empresa Tandrisa.

El Govern balear finança el 80 per cent dels més de 200.000 euros de cost de les obres, i el Consell aporta el 20 per cent restant.

El vicari general de la Diòcesi, Rafel Portella, manifestà ahir en la visita l'agraïment a les administracions per la contribució en la restauració del patrimoni. "El bisbe Juano llavors va fer l'obra i donà feina a gent que hagués hagut d'emigrar en un moment de crisi.

Ara que es repeteix, la Catedral també dóna feina per a recuperar el patrimoni". Portella es mostrà convençut d'arribar a "un bon acord" per continuar amb la restauració del temple.