Els cavalls s’alçaren entre la multitud. | Josep Bagur Gomila

TW
13

El poble de Maó va viure aquest dijous el segon jaleo de les festes, un acte més multitudinari que el del vespre anterior i que, a diferència d'aquest, va tenir també més incidències. Així i tot, durant el jaleo no es van fer trasllats a centres hospitalaris i totes les atencions es van poder atendre al punt d'atenció instal·lat a la Biblioteca Pública.

Eren les 13.15 hores quan la qualcada iniciava el primer pas per la Plaça Constitució, entre una gentada que esperava amb entusiasme cavalls i cavallers, els autèntics protagonistes de la festa. Va ser en aquesta primera volta, i gairebé al principi, quan un cavall blanc, de Son Mercer, es va desbocar i es dirigí descontrolat cap a la voravía, a l'alçada del bar Boinder, tot provocant un bon ensurt a la gent que contemplava l'espectacle des de l'ombra.

El balanç d'aquest incident va ser de dos ferits lleus, que van ser evacuats al punt d'atenció de la Plaça Conquesta, encara que van ser contusions de caràcter lleu.

Passat l'ensurt, la bulla va continuar, i a les 13.40 arribaven davant l'entarimat el caixer batle, Héctor Pons, i el caixer capellà, Joan Tutzó. Va ser aquest el moment en que començava l'esperat segon jaleo de festes, el darrer, i tothom, tant els de dalt -els cavallers-, com els de baix, estaven disposats a donar-ho tot.

Va ser en la primera volta del jaleo, i en la segona o tercera tongada de cavalls -a Maó surten a la plaça de cinc en cinc-, el mateix cavall blanc que abans havia causat l'ensurt, repetia l'escena. L'animal, desbocat de nou, va córrer en direcció al carrer de Sant Roc, aturant-se just a la cantonada de la plaça. No va ser, però, sense causar alarma, empentes i caigudes entre la gent que mirava d'evitar col·lidir amb el cavall. L'acció va acabar amb quatre ferits, una sutura a la cella per cop de l'equí, un cop a la cama (per la pròpia gent) d'una senyora que havia estat operada just fa un any i que es va ressentir, i dues més per contusions de caràcter lleu. Tots els ferits van sortir del centre d'atenció pel seu propi peu.

La jove que muntava aquest cavall va decidir abandonar la qualcada, vist els problemes.

Noticias relacionadas

Per sort, però, aquests dos incidents van ser els únics que es produïrien durant la resta del jaleo, acte que, passat l'ensurt, va transcórrer amb total normalitat, amb els 133 cavalls passant per davant la música i les autoritats, alçant-se i exhibint-se entre una multitut desitjosa de festa.

A l'entarimat es va comptar amb la presència de la pregonera, Ona Carbonell, que fer honor al seu càrrec observant el jaleo des de dalt. Allà, transmetia a «Es Diari» «una il·lusió molt gran», tot i no ser la primera vegada que podia gaudir de les festes de Gràcia. «Hi he estat altres vegades, i també a Llucmaçanes, a Sant Lluís o Ferreries. A les que no he estat i em fa moltes ganes és a les de Sant Joan, però sempre coincideix amb alguna competició», deia la nedadora.

Dues hores de canyes!

Després de tres hores de jaleo arribava la volta de les canyes. Volta que es va allargar excessivament, de les 16.15 a les 18.05 hores, quan el cavall del caixer batle, Héctor Pons, es resistia a atracar-se a la tarima per permetre-li recollir la canya.

Amb les canyes entregades, la qualcada es va acomiadar de la junta de caixers passant per davant d'ells, a les portes de l'Ajuntament.

Després, llençades les botes de vi, caixers i cavallers es reuniren a l'interior de les cases consistorials per a la tradicional beguda.

En aquest punt, durant el refigeri, dos cavalls desbocats van provocar un greu incident al carrer de Sant Roc.