Imatge d’arxiu del jaleo de sa Festa des Caixers d’Alaior, on els joves genets poden practicar el domini del cavall i la gent gran mirar-ho de les tarimes. | Gemma Andreu

TW
2

Alaior acollirà aquest cap de setmana sa Festa des Caixers, la darrera celebració amb cavalls d'enguany. Arriba la catorzena edició d'una celebració festiva que, d'una banda, vol ajudar als joves genets a provar dalt el cavall enmig d'una festa més tranquil·la i no tan bulliciosa, i d'altra banda, vol apropar la festa a les persones majors, que tindran una visió privilegiada dels cavalls a través de les dues tarimes que s'instal·laran.

Implicació de tot el poble
L'organització correspon al Grup d'Amics de sa Festa des Caixers d'Alaior, que presideix José Pons Buils, amb l'ajuda de l'Ajuntament i la implicació de moltes persones i empreses. El president, que enguany no podrà participar degut a una lesió, explica que aquestes festes no tenen Junta de Caixers, sinó una junta organitzativa. A més hi ha uns estatuts propis que, per exemple, determinen que els integrants de la qualcada només podran ser genets d'Alaior, fins a 25. Si no s'arriba a aquest nombre, existeix la possibilitat de convidar a caixers de fora poble mentre no es superin els 25 genets en total. José Pons Buils avança que com a fabioler repetirà en Lito; mentre que Tòfol Pons serà el caixer fadrí, que durà la bandera d'Alaior. El cavaller més vell serà Tomé Mercadal i la caixera més jove, Paula Martí, de 12 anys.

La qualcada també comptarà amb la participació de dos caixers amb experiència en aquesta festa: Josep Carreras i Caterina Rotger. El desig ara de tots és que no plogui el cap de setmana.